8 οφέλη της μαύρης σοκολάτας που δεν θα τα πιστεύετε

Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων

0 891

Η σοκολάτα αποτελεί λαχταριστή λιχουδιά και είναι ένα από τα λίγα φαγώσιμα που μπορούν να σου προκαλέσουν μέχρι και εθισμό.

Η αγορά της σοκολάτας έχει ψηλαφηθεί τόσο πολύ, που χιλιάδες προϊόντα παραγώγων της σοκολάτας βρίσκονται ελεύθερα προς πώληση στην αγορά. Στον πλανήτη μας δραστηριοποιούνται σοκολατοβιομηχανίες-κολοσσοί.

Έχει ακούσει… πολλά λοιπόν η σοκολάτα, τόσο για τον εθισμό που προκαλεί, όσο και για τη λιπώδη διήθηση ή την τερηδόνα στα δόντια. Έχει όμως και πολλές θετικές ιδιότητες η σοκολάτα. Τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν προστασία από ασθένειες και βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Τα οφέλη από την κατανάλωση σοκολάτας, αντιοξειδωτικά και άλλα, βρίσκονται στη σοκολάτα υγείας, δηλαδή τη μαύρη σοκολάτα και όχι στην οποιαδήποτε εμπορική έκδοση μεταποιημένης σοκολάτας με πρόσθετα, η οποία, στον αντίποδα, είναι πλούσια σε λίπη και σάκχαρα.

Ας δούμε 8 πολύ σπουδαία οφέλη από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας:

Καρδιά
Οι φλαβανόλες είναι ο κύριος τύπος φλαβονοειδούς που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με έρευνες, οι φλαβανόλες επιδρούν θετικά στην υγεία της καρδιάς βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος τόσο στην καρδιά όσο και στον εγκέφαλο. Παράλληλα, παρεμποδίζουν τυχόν θρομβώσεις, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η πρόσληψη μαύρης σοκολάτας βελτίωσε σημαντικά την κυκλοφορία της καρδιάς σε υγιείς ενήλικες σε αντίθεση με την πρόσληψη λευκής σοκολάτας, σύμφωνα με άλλες σχετικές έρευνες.

Η πρόσληψη μαύρης σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ενδεικτικά ότι η σοκολάτα πρέπει να αποφεύγεται σε όσους ανησυχούν για καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Χοληστερόλη
Το βούτυρο του κακάο που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα περιέχει ίσες ποσότητες ελαϊκού οξέος, δηλαδή του υγιούς μονοακόρεστου λίπος που βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο. Επίσης, το βούτυρο κακάο της μαύρης σοκολάτας περιέχει στεατικό και παλμιτικό οξύ.

Τα στεατικά και τα παλμιτικά οξέα είναι μορφές κορεσμένων λιπαρών. Το στεατικό οξύ φαίνεται να έχει ουδέτερη επίδραση στη χοληστερόλη, δηλαδή ούτε τη μειώνει ούτε την αυξάνει. Το παλμιτικό οξύ στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά ευτυχώς αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του λίπους στη μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολλές σημαντικές θρεπτικές ουσίες που συνιστούν το παλμιτικό οξύ.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι δυνατόν να βελτιώσει μέσα σε μία μόνο εβδομάδα την αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων του οργανισμού, να εξισσοροπήσει τις τιμές των λιπιδίων, ακόμη και να επιταχύνει την καταπολέμηση μικρών φλεγμονών.

Σύμφωνα με άλλες σχετικές μελέτες, οι πολυφαινόλες του κακάο της μαύρης ενδεχομένως να ρυθμίζουν τη χοληστερόλη. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε πολυφαινόλες για τρεις εβδομάδες αύξησε την HDL (καλή) χοληστερόλη. Στην ίδια έρευνα: Κατανάλωση πλούσιας σε πολυφαινόλη μαύρης σοκολάτας για 15 μέρες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής και της LDL (“κακής”) χοληστερόλης κατά 6,5% και 7,5% αντίστοιχα. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας για 7 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα 6% μείωση της LDL χοληστερόλης και 9% αύξηση της HDL χοληστερόλης.

Ενίσχυση της μνήμης
Η μαύρη σοκολάτα βρίσκεται στη λίστα με τις 15 τροφές που κάνουν καλό στον εγκέφαλο, ενισχύουν τη συγκέντρωση και βελτιώνουν τη μνήμη. Σύμφωνα με έρευνες, οι φλαβανόλες του κακάο μπορεί να είναι ευεργετικές σε συνθήκες με μειωμένη ροή του εγκεφαλικού αίματος, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μαύρη σοκολάτα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη γνωστική ικανότητα, ειδικά στους ηλικιωμένους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι “η πρόσληψη πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφών, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, του κρασιού και του τσαγιού, συνδέεται με την καλύτερη απόδοση σε διάφορες γνωστικές ικανότητες.” Οι ερευνητές προτείνουν ότι περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και άλλες βιοδραστικές διατροφικές ουσίες στη σοκολάτα, το κρασί και το τσάι για να διασφαλιστεί ότι πράγματι το περιεχόμενο των φλαβονοειδών βοηθά τον εγκέφαλο σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Υπέρταση και σάκχαρο
Σύμφωνα με μελέτες, η μαύρη σοκολάτα μειώνει την υπέρταση και τη γλυκόζη του αίματος. Φυσικά, σε περίπτωση διαβήτη, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οπότε τόσο το καλύτερο για όποιον καταναλώνει μαύρη σοκολάτα.

Αντιοξειδωτική δράση
Σύμφωνα με μια μελέτη, που συνέκρινε τη συνολική περιεκτικότητα φαιναβόλης και πολυφαινόλης καθώς και την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτική δράση της μαύρης σοκολάτας και της σκόνης κακάο με σούπερ φρούτα όπως το acai berry (ακάι μπέρι ή αχσάι), το μούρο, το βατόμουρο και το ρόδι, η μαύρη σοκολάτα, η σκόνη κακάο και το ρόφημα κακάο περιείχαν όλα φυσικό ή μη αλκαλικό κακάο. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η αλκαλοποίηση του κακάο έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει τις υγιεινές πολυφαινολικές ενώσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε φουαβανόλη της σκόνης κακάο (30,1 χιλιοστόγραμμα ανά γραμμάριο) ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από όλες τις άλλες των υπερτροφών. Επίσης, βρέθηκε ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα της μαύρης σοκολάτας ήταν υψηλότερη από εκείνη των χυμών εκτός από του ροδιού.

Η συνολική περιεκτικότητα πολυφαινόλης ανά μερίδα ήταν επίσης υψηλότερη για τη μαύρη σοκολάτα (περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα), η οποία ήταν σημαντικά υψηλότερη από όλους τους χυμούς φρούτων εκτός από το χυμό ροδιού.

Όραση
Αν και περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες, η οπτική οξύτητα τριάντα συμμετεχόντων σε έρευνα, χωρίς παθολογική οφθαλμική νόσο, βελτιώθηκαν μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.

Ελεύθερες ρίζες
Ένα σημαντικό όφελος από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι η καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν μη ισορροπημένες ενώσεις που δημιουργούνται από κυτταρικές διεργασίες στο σώμα, ειδικά εκείνες που καταπολεμούν τις περιβαλλοντικές τοξίνες, στις οποίες εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε καθημερινή βάση. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ενώσεις που πιστεύεται ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το σώμα από τυχόν βλάβες.

Τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά – χρήσιμες φυτικές ενώσεις. Μία από τις πιο εντυπωσιακές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας είναι το υψηλό ποσοστό της αντιοξειδωτικής της δράσης, γι ‘αυτό και βρίσκεται στη λίστα με τις 10 κορυφαίες αντιοξειδωτικές τροφές.

Στη μαύρη σοκολάτα ανιχνεύονται 2 είδη αντιοξειδωτικών: Φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Το κακάο της μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ακόμη μεγαλύτερη από το κρασί και το τσάι. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό, τόσο πιο αντιοξειδωτική δράση έχει η σοκολάτα.

Πρόληψη του καρκίνου
Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά η τόσο απολαυστική μαύρη σοκολάτα είναι ικανή να βοηθά κατά περιπτώσεις στην πρόληψη νεοπλασιών.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Καρκίνου, “δεδομένης της πλούσιας περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή, οι ερευνητές θεωρούν ότι ενδεχομένως η μαύρη σοκολάτα να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου”. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες σχετικά με τις προστατευτικές ιδιότητες του κακάο κατά του καρκίνου τα ευρήματα είναι θετικά. Ωστόσο, περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες επειδή η μαύρη σοκολάτα παρέχει “ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με μια ευχάριστη γευστική εμπειρία”.

Μετά από όλες αυτές τις θετικές συνέπειες κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας, μπορούμε να συμμεριστούμε την άποψη της Αμερικανίδας καρδιολόγου του νοσοκομείου Λένοξ Χιλ της Νέας Υόρκης, Σούζαν Σταϊνμπάουμ: “Όταν αναζητάτε ένα γλυκό σνακ, ένα τετραγωνάκι μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα η πιο υγιεινή επιλογή σας!“.

Θρεπτικά συστατικά μαύρης σοκολάτας:

Μόλις 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, με 70% έως 85% στερεά κακάο, περιέχουν περίπου:

 • 168 θερμίδες
 • 12,8 γραμμάρια υδατάνθρακες
 • 2,2 γραμμάρια πρωτεΐνης
 • 12 γραμμάρια λίπους
 • 3,1 γραμμάρια ινών
 • 0,5 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου
 • 0,5 χιλιοστόγραμμα χαλκού
 • 3,3 χιλιοστόγραμμα σιδήρου
 • 63,8 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου
 • 86,2 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου
 • 200 χιλιοστόγραμμα καλίου
 • 0,9 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου
 • 2 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ
 • 1,9 μικρογραμμάρια σεληνίου
 • 20,4 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου

Χρήσιμες συμβουλές κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας!

 • Καλύτερα να καταναλώνετε μικρές ποσότητες ελάχιστα επεξεργασμένης μαύρης σοκολάτας με περιεχόμενο κακάο τουλάχιστον 70%. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερα είναι τα πιθανά οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας.
 • Η προσθήκη ολόκληρων αμυγδάλων σε ένα υψηλό ποσοστό μαύρης σοκολάτας μπορεί να αποτελέσει πρόσθετο ενισχυτικό για την υγεία, αρκεί να μην περιέχει εξωτερικές πρόσθετες βρώσιμες ουσίες, πλούσιες σε λίπη.
 • Το καλύτερο είναι η μαύρη σοκολάτα επιλογής σας να παρασκευάζεται από βούτυρο κακάο. Η πιο υγιεινή ή καλύτερη μαύρη σοκολάτα γίνεται από κακάο ή βιολογικό κακάο, ελάχιστα επεξεργασμένο.
 • Η μαύρη σοκολάτα συμπεριλαμβάνεται στην πραγματικότητα στην πυραμίδα Ολοκληρωμένης Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ως μέρος μιας ισορροπημένης, ολικής, φυτικής διατροφής. Συνιστά μέχρι και 200 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα με μέση πρόσληψη 30 γραμμαρίων ανά γεύμα μαύρης σοκολάτας.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα