Το stress φέρνει τον πονοκέφαλο ή το αντίστροφο;

Το άγχος είναι ικανό να προκαλέσει κυρίως την κεφαλαλγία τάσης

0 172

Προκαλούνται οι πονοκέφαλοι από το άγχος; Κι όμως, η απάντηση ίσως να μην είναι αυτή που περιμένετε…

Το άγχος είναι ικανό να προκαλέσει κυρίως την κεφαλαλγία τάσης, τον απλό πονοκέφαλο δηλαδή, ενώ είναι ικανό να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει και τις άλλες μορφές κεφαλαλγίας όπως η ημικρανία.

Έτσι, το να γνωρίζετε τόσο το είδος του πονοκεφάλου από το οποίο πάσχετε, όσο και τις πιθανές αιτίες που σας προκαλούν άγχος, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στοχεύοντας τόσο στην ανακούφιση από τον πόνο όσο και στην πρόληψη.

Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου και το stress ευθύνεται ή παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων.

Οι πονοκέφαλοι τάσης προκαλούνται από αυξημένη τάση των μυών του πάνω μέρους της πλάτης, του αυχένα και της κεφαλής. Οι άνθρωποι, που είναι ιδιαίτερα αγχώδεις ή έχουν τάση για κατάθλιψη, κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πονοκεφάλους τάσης.

Ο πονοκέφαλος τάσης εμφανίζεται περιοδικά σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων, των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είναι γυναίκες. Οι γυναίκες λόγω αυξημένων υποχρεώσεων συχνά βιώνουν περισσότερο stress.

Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για τη πιο συχνή εμφάνιση είναι η έναρξη της εμμήνου ρύσης, η εγκυμοσύνη, η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση.

Άλλες αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκέφαλο τάσης, πέρα από τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, είναι ο κακός φωτισμός στο χώρο εργασίας, ο πόνος στα μάτια εξαιτίας της πολύωρης χρήσης υπολογιστή, η κακή στάση του σώματος, η έλλειψη άσκησης, η ελλιπής ενυδάτωση, η παράλειψη γευμάτων και η συνήθεια του σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών.

  • Η ημικρανία μπορεί να είναι σοβαρή, ακόμα και εξουθενωτική σε ένταση πόνου και οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις έως 72 ώρες. Δεν θεωρείται ότι προκαλείται άμεσα από το άγχος.

Ειδικοί διευκρινίζουν ότι το stress μόνο δεν προκαλεί ημικρανία, αλλά μας καθιστά πιο ευαίσθητους/ευάλωτους στις κρίσεις ημικρανίας. Έτσι, το άγχος αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση της ημικρανίας, αλλά δεν είναι άμεση αιτία.

Έχει παρατηρηθεί ότι η πλειονότητα των πονοκεφάλων που βιώνουν οι ενήλικες και οι γυναίκες είναι κεφαλαλγία τάσης. Το συγκεκριμένο είδος κεφαλαλγίας προκαλείται (τουλάχιστον εν μέρει) από άγχος, μεγάλο μέρος αυτών των πονοκεφάλων μπορεί να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί με αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους.

Εκτός από τη χρήση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκεφάλου.

Οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

Αν ο πονοκέφαλος είναι αρκετά συχνός, αλλάζει χαρακτήρα ή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αναλγητικά, ασφαλώς και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα