Τα αντιηλιακά περνούν χημικές ουσίες στο αίμα μας

Πιλοτική έρευνα πιέζει τους κατασκευαστές αντιηλιακών & συνιστά να παραμείνετε ψύχραιμοι

0 569

Στο αίμα περνούν υψηλές συγκεντρώσεις χημικών από τα αντιηλιακά ακόμη και μετά από μία μόλις ημέρα χρήσης.

Η έρευνα, σύμφωνα που παρουσίασε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, είναι πιλοτική και διενεργήθηκε από το Κέντρο Εκτίμησης, Αξιολόγησης και Έρευνας Ουσιών, που αποτελεί τομέα δραστηριοποίησης του Οργανισμού FDA των ΗΠΑ για τις αξιολογήσεις ουσιών και προϊόντων εστίασης.

Ας επικεντρωθούμε στο αποτέλεσμα της έρευνας: Η περιεκτικότητα του αίματος σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες φαινόταν να αυξάνεται όλο και περισσότερο μετά από καθημερινή χρήση αντιηλιακών. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι ουσίες αυτές έμεναν στο σώμα για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την χρήση του προϊόντος.

Οι 4 χημικές ουσίες που μελετήθηκαν από τους επιστήμονες ήταν τα: αβοβενζόνη, οξυβενζόνη, εκαμσούλη και οκτοκρυλένιο. Πρόκειται για ουσίες που βρίσκονται στη λίστα των 12 χημικών που η FDA των ΗΠΑ συνέστησε στις εταιρίες αντιηλιακών να ελέγχουν, πριν θεωρήσουν τα προϊόντα τους ασφαλή.

Ωστόσο, παρά τα πιλοτικά ευρήματα, αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι: Συνιστά αυτό το εύρημα σοβαρό και πραγματικό λόγο για να μη φοράει κανείς αντιηλιακό; “Φυσικά και όχι”, απαντούν οι ειδικοί.

“Πρέπει να γίνουν μελέτες για να εξακριβωθεί το κατά πόσο προκύπτουν πράγματι επιπτώσεις από την απορρόφηση (σ.σ. από το σώμα) των συγκεκριμένων υλικών”, σημείωσε ο δόκτορας Ντέιβιντ Λέφελ, δερματολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ και εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Μέχρι να εξακριβωθεί αυτό, το κοινό πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια ιδιαίτερη προσοχή στην αντιηλιακή του προστασία.

“Ο ήλιος είναι ο πραγματικός εχθρός εδώ”, συμφώνησε ο κ. Σκοτ Φάμπερ, υποδιευθυντής του Environmental Working Group (EWG), μιας παγκόσμιας συμβουλευτικής ομάδας που δημοσιεύει κάθε χρόνο ετήσιο οδηγό σχετικά με τα αντιηλιακά.

“Δεν αποτελεί είδηση το ότι τα πράγματα που βάζεις στο δέρμα σου απορροφούνται από το ίδιο το σώμα”, σημείωσε επίσης ο κύριος Φάμπερ.

“Αυτή η έρευνα αποτελεί απλά έναν τρόπο για να δείξει η FDA των ΗΠΑ στις εταιρείες τον τρόπο που θα πρέπει να εξετάζουν, αν η απορρόφηση των χημικών ουσιών που περιέχουν τα αντιηλιακά τους αποτελεί κίνδυνο για την υγεία”, εξήγησε.

Τα πλήρη ευρήματα & η μεθοδολογία της έρευνας:

Στην έρευνα της FDA των ΗΠΑ συμμετείχαν 24 εθελοντές, στους οποίους ανατέθηκε τυχαία να χρησιμοποιήσουν αντιηλιακά σε μορφή σπρέι ή κρέμας, τα οποία περιείχαν τα παραπάνω χημικά στοιχεία. Κάθε αντιηλιακό περιείχε ένα τουλάχιστον χημικό στοιχείο από τα παρακάτω: αβοβενζόνη, οξυβενζόνη, εκαμσούλη και οκτοκρυλένιο.

Από τους εθελοντές ζητήθηκε λοιπόν να βάζουν το προϊόν στο 75% του σώματός τους, από 4 φορές την ημέρα για συνολικά 4 συνεχόμενες ημέρες. Οι ερευνητές, μέσα σε περίοδο 7 ημερών, μεταξύ αυτών και οι μέρες που οι ίδιοι χρησιμοποιούσαν το προϊόν, συνέλεξαν 30 δείγματα αίματος από κάθε εθελοντή.

  • Μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας, 5 από τα 6 άτομα που χρησιμοποιούσαν αντιηλιακό, το οποίο περιείχε εκαμσούλη, αποδείχθηκε μικροβιολογικά ότι είχαν πια στον οργανισμό τους σημαντική ποσότητα του χημικού. Όσο για τα άλλα 3 στοιχεία (αβοβενζόνη, οξυβενζόνη και οκτοκρυλένιο), άρχισαν να εμφανίζονται σε ποσότητες από την πρώτη ημέρα και μετά…
  • Παρατηρήθηκε ακόμη ότι η οξυβενζόνη απορροφήθηκε από το σώμα σε περίπου 50 έως 100 φορές υψηλότερη συγκέντρωση σε σχέση με τις άλλες τρεις χημικές ουσίες που εξετάστηκαν.

Ήδη από έρευνα του 2008 και ύστερα, το εν λόγω χημικό έχει συνδεθεί με μειωμένη τεστοστερόνη σε αγόρια στην εφηβεία, ορμονικές αλλαγές σε άντρες και επιπλοκές σε εγκυμοσύνες και γέννες. Από τις 4 συγκεκριμένες χημικές ουσίες, η οξυβενζόνη είναι επίσης το πιο συχνό στοιχείο που συναντάται σε αλλεργίες.

Ελβετική έρευνα είχε νωρίτερα εντοπίσει τα τέσσερα συγκεκριμένα χημικά στοιχεία στο 85% των δειγμάτων μητρικού γάλακτος που εξέτασε, δημιουργώντας ανησυχία για τους κινδύνους που ίσως διατρέχουν τα βρέφη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην αμερικανική Πολιτεία της Χαβάης (ΗΠΑ) έχουν απαγορευτεί τα αντιηλιακά που περιέχουν οξυβενζόνη και οκτινοξικό, επειδή έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους υφάλους και τη μορφή ζωής που αυτοί φιλοξενούν.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα