Ο αντιοξειδωτικός θρεπτικός θησαυρός του κράνου

Βιταμίνες και φλαβονοειδή, που κάνουν θαύματα

0 9

Ο καρπός της κρανιάς, το κράνο, κρύβει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2018, διαπιστώθηκε ότι τα κράνα αποτελούν φρούτα σημαντικής διατροφικής αξίας.

Πράγματι, τα κράνα, αν όχι και τόσο γνωστά φρούτα (cranes -και όχι cranberries!, από το φυτό cronus), καλλιεργούνται και ευδοκιμούν στο ελληνικό έδαφος. Ταυτόχρονα, κρύβουν μέσα τους έναν θησαυρό (!): Τα κράνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα των κράνων είναι υψηλότερη από κάθε άλλο φρούτο, με το οποίο συγκρίθηκαν.

  • Τα κράνα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe), αλλά και βιταμίνη C (103 mg/100 g). Τα φλαβονοειδή, εξάλλου, έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος.

Τα κράνα διατηρούν υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (4873 mg/100g, περισσότερο από φράουλες, πορτοκάλια και ακτινίδια), καροτίνη και τανίνες. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Κι όλα αυτά χωρίς να έχουν καθόλου λιπαρά!

Τα κράνα αποτελούν τονωτικό του ανθρώπινου οργανισμού και ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα. Τα κράνα περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα σε ανθοκυάνες σε σύγκριση με τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα.

  • Oι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το χυμό των κράνων για παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, της δυσπεψίας, και της καρδιάς διότι μπορούσε πολλές φορές να θεραπεύει αυτές τις παθήσεις. Ακόμη δίνει ενέργεια στον οργανισμό μετά από σκληρές εργασίες που τον καταπονούν. Τα κράνα επίσης περιέχουν βιταμίνη Α κι ακόμη, τανίνες, πηκτίνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία. Η κινεζική ιατρική χρησιμοποιούσε τα κράνα για αιώνες, δεν είναι τυχαίο γεγονός…

Επίσης, τα κράνα βελτιώνουν την όραση και τη μνήμη. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους θωρακίζουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη γήρανση, επειδή απομακρύνουν από τα κύτταρα, τις ελεύθερες ρίζες.

Το δέντρο κρανιά

Η κρανιά ή κρανειά ή αλλιώς, μαυροβεργιά είναι φυλλοβόλο δέντρο (και θάμνος). Ανήκει στα αγγειόσπερμα, στην οικογένειας των κρανειοειδών, τα οποία χαρακτηρίζονται από πυκνό φύλλωμα.

Το ξύλο της κρανιάς ήταν σκληρό και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν μπαστούνια, κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, και τόξα. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς από το ιερό δάσος του Απόλλωνα. H κρανιά αποτελεί ένα πολύτιμο και ενδιαφέρον είδος, καθώς από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, ενώ επειδή δεν έχει πολλούς εχθρούς και ασθένειες, μπορεί να καλλιεργηθεί ως βιολογική καλλιέργεια.

Η κρανιά ανθίζει νωρίς τον χειμώνα (μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου) και η άνθηση διαρκεί περίπου 45-50 ημέρες, ενώ το ξύλο της είναι πολύ σκληρό και έχει μεγάλη αντοχή στη θραύση.

Κρανιά: Άνθη & καρποί

Τα άνθη της κρανιάς είναι κίτρινα με τέσσερα πέταλα και οι καρποί της σφαιρικοί με έντονο κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση – ονομάζονται κράνα. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι νωρίς την άνοιξη ενώ η περίοδος καρποφορίας της είναι τους φθινοπωρινούς μήνες, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή με μικρή διαφορά στο χρώμα της εσωτερικής από την εξωτερική όψη. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο φυτό στην Ευρώπη. Από τον φλοιό της κρανιάς προέρχεται κόκκινη βαφή, με την οποία παλαιότερα βάφονταν δέρματα, ενώ με τους καρπούς έβαφαν αβγά. Επίσης παράγεται ένα παραδοσιακό λικέρ.

Οι καρποί της κρανιάς είναι στυφοί στην αρχή και με την πλήρη ωρίμανση γίνονται εδώδιμοι. Το κράνο ωριμάζει στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου όποτε και παίρνει έντονα κόκκινο γυαλιστερό χρώμα. Η συλλογή του γίνεται με άπλωμα διχτυών και δόνηση των κλαδιών. Ο καρπός πλένεται και ή καταναλώνεται νωπός ή ψύχεται την ίδια ημέρα ή χρησιμοποιείται για την Παρασκευή ποτών, γλυκών και μαρμελάδας. Τα κύρια χημικά συστατικά των κράνων είναι οι ανθοκυάνες που αποτελούν φυτικές υδατοδιαλυτές χρωστικές που ανήκουν στα φλαβονοειδή. Δίνουν στους καρπούς και στα άνθη έντονα χρώματα (πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ, μπλε, και άλλα).

Οι καρποί που περιέχουν ανθοκυάνες θεωρούνται προστατευτικοί τόσο για την καρδιά όσο και ενάντια στον διαβήτη. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις ημέρες μας τα κράνα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της διάρροιας και των εντερικών παθήσεων λόγω των τανινών που περιέχουν. Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες της κρανιάς χρησιμοποιούνται ως αντιπυρετικά. Σε χώρες της Ασίας, τα κράνα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του διαβήτη.

Η σύγχυση με τα cranberries: Χρήσιμη διευκρίνιση!

Tο κράνο (Cornus) συγχέεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με τα cranberries (Vaccinium macrocarpon), το οποίο συγγενεύει με το μύρτιλο. Άλλωστε οι καρποί του κράνμπερι έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα ενώ αντίθετα το κράνο έχει κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς και είναι πολύ πιο πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία.

Η σύγχυση αυτή δυστυχώς έχει φέρει σε δυσμενή θέση τους παραγωγούς κράνου και προϊόντων αυτού καθώς πολλές φορές κυρίως σε καταστήματα delicatessen, κάβες και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλούνται κράνμπερι ως κράνα, τα οποία εισάγονται κυρίως από χώρες του εξωτερικού με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους καλλιεργητές.

Η συγκεκριμένη σύγχυση αδυνατίζει τη θέση των καλλιεργητών οι οποίοι παλεύουν για να δώσουν στο κράνο την υπεραξία ενός σούπερ τροφίμου, που συγκεντρώνει δηλαδή πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως, για παράδειγμα, η σπιρουλίνα, το ιπποφαές και άλλα super foods…

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα