Νηστεία: Οι τροφές που αντικαθιστούν ψάρι, τυρί & κρέας

Αποκαλύπτουμε τις τροφές που μπορούν να εξισορροπήσουν την απώλεια ζωϊκών τροφών

0 29

Η νηστεία της Σαρακοστής, αλλά και της ίδιας της Μεγάλης Εβδομάδας του Ορθόδοξου Χριστιανισμού δεν δείχνει μόνο την πίστη, αλλά σκοπός της είναι να αποτοξινωθεί το μυαλό και το σώμα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που νηστεύουν. Σωστά, ωστόσο, αρκετοί αναρωτιούνται αν η νηστεία είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διατροφής στη σύγχρονη, υπερβολικά γρήγορων ρυθμών ζωή μας, βάσει και της μεσογειακής διατροφής.

Ως γνωστόν, η Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας, κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες. Στη νηστεία αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, ο,τιδήποτε δηλαδή προέρχεται από ζωϊκή παραγωγή ή επεξεργασία.

Αντίστοιχα, η βάση της διατροφής της νηστείας αποτελείται από αρκετά όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά, προϊόντα πλούσια σε άμυλο όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά, καθώς και λαδερά φαγητά.

Λόγω της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών, μειώνεται η πρόσληψη σιδήρου και ασβεστίου στον ανθρώπινο οργανισμό, σε όσους επιχειρούν νηστεία, πόσο μάλλον νηστεία 40 ημερών.

Έχει μεγάλη σημασία να ανακαλυφθούν και να επικοινωνηθούν σωστά οι τροφές που μπορούν να αντικαταστήσουν την μεγάλη ομάδα τροφίμων που αποφεύγεται κατά τη νηστεία.

Μια πολύ καλή επιλογή με ευεργετική δράση και μεγάλη διατροφική αξία αποτελεί το ταχίνι, δηλαδή ο επεξεργασμένος πολτός σουσαμιού. Πρόκειται για ιδανικό υποκατάστατο ζωϊκών πρωτεϊνών, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη Ε, το κάλιο, ο ψευδάργυρος.

  • Καλές πηγές ασβεστίου, εκτός από το ταχίνι, κατά την περίοδο της νηστείας, είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το γάλα σόγιας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κι ακόμη, το μαύρο ψωμί, τα φασόλια και το σπανάκι.Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια (κυρίως φακές και μαυρομμάτικα φασόλια), οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (με πρώτο και καλύτερο το σπανάκι κι ακόμη, σταμναγκάθι, σχοινόπρασο, σπαράγγι), τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά, ιδίως τα μαλάκια. Σίδηρο σε υψηλές συγκεντρώσεις διαθέτουν επίσης τα κρεμμύδια, το μαρούλι και η σόγια.

Τις ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπου, μπορούμε να τις αποφύγουμε τρώγοντας ξηρούς καρπούς, χαλβά, ταχίνι και εμπλουτισμένα δημητριακά.

Έχετε υπόψη ότι την περίοδο της Σαρακοστής δεν καταναλώνεται ψάρι από όσα άτομα επιχειρούν νηστεία. Το γεγονός αυτό μειώνει την πρόσληψη ω3 (ωμέγα-3) λιπαρών οξέων, που θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου.

Tα θαλασσινά παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω3 και 6 λιπαρών οξέων βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού. Επίσης, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Β12.

  • Σημειώστε ότι ο συνδυασμός τροφών που περιέχουν μη αιμικό (δηλαδή φυτικό) σίδηρο με βιταμίνη C από χυμούς φρούτων ή σαλάτες, μεγιστοποιεί (σχεδόν επταπλασιάζει) την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου.

Επίσης, ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών -συγκεκριμένα ρύζι μαγειρεμένο μαζί με όσπρια- αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωϊκή.

Τέλος, η κατανάλωση ταραμά –πάντα με μέτρο!– είναι ικανή να μειώσει καρδιοαγγειακές παθήσεις λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Απαντήστε!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα