Μόνιμη κούραση; Τι μπορεί να σας συμβαίνει

Συχνά τα συμπτώματα κούρασης δεν είναι τόσο αθώα και χρειάζονται προσοχή!

0 99

Στους σύγχρονους ταχείς, συχνά εξωφρενικούς, ρυθμούς ζωής, υποτιμούμε τις ενδείξεις της κούρασης που μας εκφράζει ο οργανισμός μας. Η πολλή δουλειά, οι υπερβολικές δραστηριότητες, το αλλαγμένο κλίμα, η ένταση, ακόμη και η παράλληλη ενασχόληση με πολλές σύνθετες δραστηριότητες εκλογικεύουν μέσα μας την κούραση που ίσως νιώθουμε.

Συχνά τα συμπτώματα κούρασης δεν είναι όμως τόσο αθώα και χρειάζονται προσοχή! Λάβετε με προσοχή, φειδώ και ψυχραιμία την παρακάτω πληροφορία, όμως η επίμονη κούραση συχνά μπορεί να αποτελεί οιωνό ασθένειας και τα συμπτώματα να οφείλονται στην εν λόγω ασθένεια, είτε εκείνη έχει πλήρως αναπτυχθεί, είτε όχι ακόμη. Το ζήτημα είναι εμείς να την αντιληφθούμε εγκαίρως!

Ας δούμε τις παθήσεις όπου η έντονη -συχνά μακροχρόνια- κούραση αποτελεί σύμπτωμα που δεν υποχωρεί:

Αναιμία

Πρόκειται για την ανεπάρκεια ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Λιγότερο οξυγόνο σημαίνει λιγότερη ενέργεια και περισσότερη κούραση.

Κοιλιοκάκη

Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση του γαστρεντερολογικού, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο λεπτό έντερο, κάθε φορά που το άτομο καταναλώνει γλουτένη.

Άπνοια

Οι μύες του φάρυγγα, στο πλαϊνό μα και στο πίσω μέρος του λαιμού, συμβαίνει να χαλαρώνουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου, που η αναπνοή σταματά για μερικά δευτερόλεπτα! Όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα, ξυπνά ώστε να διεγείρει τους μύες και το άτομο να πάρει βαθιά αναπνοή. Οι συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου προκαλούν κούραση και εξάντληση…

Αρρύθμιστος θυρεοειδής αδένας

Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός, προκαλούν κούραση στο ανθρώπινο σώμα. Στον υποθυρεοειδισμό, ο οργανισμός δεν παράγει αρκετές ορμόνες, με αποτέλεσμα το άτομο, εκτός από κούραση να αισθάνεται μυϊκούς πόνους και να παίρνει βάρος.

Ινομυαλγία

Πρόκειται για διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο πόνο στο σώμα. Εκτός από τον πόνο που συχνά δεν επικεντρώνεται κάπου συγκεκριμένα και δεν διαρκεί έντονα συνεχόμενα χρονικά διαστήματα -και γι’ αυτό δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, βασικό σύμπτωμα είναι η μόνιμη κούραση.

Σκλήρυνση

Η κούραση που προκαλεί η χρόνια πάθηση που καταστρέφει τα νεύρα, έχει πολλές αιτίες. Τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης και οι μυϊκοί σπασμοί, προκαλούν συχνές αφυπνίσεις. Η κατάθλιψη, συχνή στα άτομα με σκλήρυνση, συμβαδίζει με την κούραση και καθιστά αδύνατη την εκτέλεση ακόμη και απλών καθημερινών λειτουργιών, όπως το βούρτσισμα των δοντιών. Υπάρχει όμως και η κόπωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, η οποία είναι πιο σοβαρή, καθημερινή και επιδεινώνεται από παράγοντες, όπως η θερμότητα και η υγρασία.

Χρόνια κόπωση

Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαταραχή, με τη μορφή συνδρόμου, που χαρακτηρίζεται από βαριά και χρόνια κούραση, χωρίς εκείνη να οφείλεται σε παθολογική κατάσταση. Το αίσθημα κόπωσης δεν υποχωρεί παρά την ξεκούραση και τον ύπνο.

Κατάθλιψη

Πρόκειται για βασική αιτία μόνιμης κούρασης. Άλλα συμπτώματα της ίδιας ψυχικής ασθένειας είναι η απάθεια, η αδυναμία συγκέντρωσης, η έλλειψη κινήτρων. Η κατάθλιψη και η μόνιμη κούραση δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, όπου η μία αρνητική κατάσταση οδηγεί στην άλλη και πάει λέγοντας.

Χρόνιος πόνος

Πρόκειται για άλλο ένα σύνδρομο. Οι άνθρωποι, που για πολλούς λόγους βιώνουν χρόνιο πόνο, αισθάνονται κούραση. Το ανθρώπινο σώμα, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή, καταναλώνει ενέργεια κουράζεται παραπάνω. Η παθολογική κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη ύπνου, που συχνά συνυπάρχει με χρόνιους πόνους.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα