Κορωνοϊός: Τι σημαίνει η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα

2 τύποι εγγράφων για όσους βγαίνουν από το σπίτι

0 124

Το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την Ελλάδα σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό είναι το προτελευταίο μέτρο που μπορεί να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, πριν την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, με τη συμβολή του ελληνικού στρατού. Το τελευταίο σενάριο, πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται επάνω στο τραπέζι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Μαρτίου σχετικό μήνυμα στο Twitter: “Ας γίνει το κάθε σπίτι ένα οχυρό ζωής και ας μείνει η πόρτα όλων μας κλειστή στον κορωνοϊό. Από σήμερα ισχύει ο αυστηρός περιορισμός της κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα. Ας γίνει το κάθε σπίτι ένα οχυρό ζωής και ας μείνει η πόρτα όλων μας κλειστή στον κορωνοϊό. Μένουμε υγιείς, μένουμε ασφαλείς, μένουμε στο σπίτι“.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και ιατροί, νοσηλευόμενοι και νοσηλευτές, που είτε εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, είτε έχουν επιστρατευθεί για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα και άλλες παρεμφερείς επιχειρήσεις που συνδέονται με την αλυσίδα τροφοδοσίας τροφίμων), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

Tα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων.

Πώς μπορεί κάποιος να κυκλοφορήσει εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και για ποιους λόγους

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)
Η πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) αφορά τη μετάβαση προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένη τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου με Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή εργοδότη ή αυτοαπασχολούμενου.

Μεμονωμένες μετακινήσεις
Για μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β), οι πολίτες έχουν 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS απαίτείται να έχει την παρακάτω μορφή:

X, κενό, ονοματεπώνυμο & διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες.
1 => Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2 => Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3 => Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4 => Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5 => Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6 => Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Από το 13033 (κρατικός αριθμός επικοινωνίας για την απαγόρευση), θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

2. Συμπλήρωση Εντύπου
Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση
Η χειρόγραφη βεβαίωση απαιτείται να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
α) Διεύθυνση Κατοικίας
β) Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
γ) Ημερομηνία
δ) ώρα
ε) υπογραφή

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

*Με πληροφορίες από το forma.gov.gr

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα