Θέλετε ήσυχο παιδί; Τρώτε πολλούς ξηρούς καρπούς κατά την κύηση!

Ισπανική έρευνα σε πάνω από 2.200 μητέρες και παιδιά ρίχνει φως στη νευρολογική ανάπτυξη του οργανισμού του εμβρύου

0 91

Αν ακολουθήσετε διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης σας, έχετε αυξημένες πιθανότητες να δείτε οφέλη τόσο στην ποιότητα της ίδιας της εγκυμοσύνης όσο και στη νευρολογική ανάπτυξη του οργανισμού του εμβρύου που εγκυμονείτε!

Τα αισιόδοξα νέα έγιναν γνωστά από μία νέα ισπανική έρευνα σε περισσότερα από 2.200 ζεύγη μητέρων-παιδιών (μετά τη γέννησή τους, ασφαλώς). Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας «European Journal of Epidemiology».

Τα μακροπρόθεσμα νευροαναπτυξιακά οφέλη στο παιδί από την κατανάλωση ξηρών καρπών εκ μέρους της εγκύου είναι πολλά και σύνθετα και σε κάθε περίπτωση, προάγουν την αντοχή του οργανισμνού του.

Σύμφωνα με όσα μέρη της έρευνας ανέλυσε και αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η θετική επίδραση των ξηρών καρπών παρατηρήθηκε στις εγκύους που κατανάλωναν κατά μέσο όρο περίπου τρεις μερίδες των 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών εβδομαδιαίως, μια ποσότητα που είναι μικρότερη από αυτήν που προτείνουν οι οδηγοί υγιεινής διατροφής.

  • Οι ξηροί καρποί που έλαβαν υπόψη οι επιστήμονες στην έρευνα ήταν καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κουκουνάρια και φουντούκια. Η πρόσληψη τους από τις μητέρες αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια διατροφικών συνηθειών που χορηγήθηκαν στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Παράλληλα, η νευροψυχολογική αξιολόγηση των παιδιών έγινε στις ηλικίες των 18 μηνών κι επίσης, 5 και 8 ετών.

Η έρευνα μέχρι σήμερα έχει αναδείξει ποικιλοτρόπως τα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών, όπως μειωμένο κίνδυνο για υπέρταση, οξειδωτικό στρες και διαβήτη, ενώ μπορούν επίσης να λειτουργήσουν προστατευτικά για τη γνωστική έκπτωση που έρχεται με το γήρας.

Αναφέρουμε ότι η νέα μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal), έρχεται για πρώτη φορά να προσθέσει στις θετικές επιδράσεις τις βελτιώσεις στη νευροανάπτυξη του παιδιού σε βάθος χρόνου.

  • Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την κατανάλωση ξηρών καρπών έδειξε ότι η ομάδα των παιδιών των οποίων οι μητέρες έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, εμφάνισε τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις δοκιμές μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας, της ικανότητας προσοχής και της μνήμης εργασίας.

Σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τα αίτια αυτού του αποτελέσματος, η ερευνήτρια και πρώτη συντάκτρια της μελέτης Φλόρενς Ζινιάκ ανέφερε ότι «η θετική επίδραση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και λιπαρών οξέων, όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Αυτά τα συστατικά τείνουν να συσσωρεύονται στο νευρικό ιστό, ιδιαίτερα στις μετωπικές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες επηρεάζουν τη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες«.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που τα ευεργετικά αποτελέσματα σχετίζονται μόνο με τη διατροφή στο πρώτο και όχι στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, μπορεί να υποστηριχθεί -με βάση όσα γνωρίζουμε ως σήμερα- ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης του εμβρύου ποικίλλει καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ότι υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη μητρική διατροφή.

«Ο εγκέφαλος υφίσταται μια σειρά πολύπλοκων διαδικασιών κατά τη διάρκεια της κύησης και αυτό σημαίνει ότι η διατροφή των μητέρων είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα«, ανέφερε η κυρία Ζινιάκ. «Αν οι μητέρες κατανάλωναν τον συνιστώμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο ξηρών καρπών, τα οφέλη ενδέχεται να ήταν πολύ μεγαλύτερα«, πρόσθεσε η κυρία Φλόρενς Ζινιάκ.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. ΑποδέχομαιΠερισσότερα