Διαλειμματική νηστεία: Η αμφιλεγόμενη εναλλακτική μέθοδος διατροφής

Ολοένα και περισσότερο διαδεδομένη στους ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος

0 349

Ολοένα και περισσότερο διαδεδομένη γίνεται στους ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος η διαλειμματική νηστεία.

Η διαλειμματική νηστεία αποτελεί μία διατροφική πρόταση περιορισμένου χρονικού διαστήματος που περιλαμβάνει ημέρες με κανονική κατανάλωση θερμίδων φαγητού και άλλες ημέρες με πολύ περιορισμένη κατανάλωση τροφής ή ακόμη και πλήρη νηστεία ή αποχή από την τροφή για άλλες ημέρες.

Η διαλειμματική νηστεία προτείνεται για επιθετική σύντομη χρονικά απώλεια βάρους. Αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους διαιτολόγους, επειδή δεν σέβεται και δεν δημιουργεί διατροφική εκπαίδευση. Επίσης, λόγω της φύσης της, είναι αδύνατο να ακολουθηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον για μια ολόκληρη ζωή.

Η διατροφική πρόταση της διαλειμματικής νηστείας αποτελεί ουσιαστικά ένα εναλλακτικό διατροφικό μοτίβο, το οποίο εναλλάσσει περιόδους σίτισης, χωρίς κάποιο θερμιδικό περιορισμό, με περιόδους νηστείας όπου, είτε δεν καταναλώνεται τίποτα ή καταναλώνονται πολύ λίγες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Χησιμοποιείται συχνή για την απώλεια βάρους και την αλλαγή της σύνθεσης του σώματος, ιδίως ως προς την αναλογία μυϊκής μάζας και λίπους στο σώμα, καθώς και για την ευρύτερη βελτίωση της υγείας μέσω ορισμένων δεικτών και βιοχημικών παραμέτρων.

Οι τύποι διαλειμματικής νηστείας

Εμφανίζονται κατά καιρούς -στις μέρες μας, όλο και συχνότερα- διάφορα πρωτόκολλα διαλειμματικής νηστείας, όπως νηστεία σε εναλλασσόμενες ημέρες, νηστεία ολόκληρη την ημέρα ή χρονικά περιορισμένη σίτιση. Οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι είναι οι παρακάτω:

Μέθοδος 16:8 (ή μέθοδος περιορισμένης χρονικά σίτισης)

Περιορισμός των περιόδων διατροφής σε προκαθορισμένο διάστημα 8 ώρων μέσα στην ημέρα, για παράδειγμα από τις 13:00 έως τις 21:00. Τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας, απόλυτη νηστεία.

Νηστεία σε ημέρες εναλλασσόμενες

μεταξύ ημερών χωρίς περιορισμό στην κατανάλωση τροφίμων, με ημέρες που αποτελούνται από ένα γεύμα που παρέχει περίπου το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών (περίπου 400 έως 600 θερμίδες). Ο αριθμός των ημερών νηστείας μπορεί να διαφέρει από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.

Μέθοδος 5:2 (ή νηστεία ολόκληρη την ημέρα)

Η μέθοδος αυτή περιέχει φαγητό χωρίς περιορισμό τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και μεγάλο ενεργειακό περιορισμό ή πλήρη απόχη από το φαγητό 1-2 ημέρες την εβδομάδα. Το πρωτόκολλο 5:2 υποστηρίζει νηστεία 2 μη συνεχόμενες ημέρες της εβδομάδας με κατανάλωση περίπου στο 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών (~400-600 θερμίδες) και τις υπόλοιπες 5 ημέρες φαγητό χωρίς περιορισμούς.

Διαλειμματική νηστεία: Οφέλη & κίνδυνοι

Οι υποστηρικτές της διαλειμματικής νηστείας πιστεύουν ότι το stress που προκαλεί το συγκεκριμένο εναλλακτικό μοτίβο διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό οδηγεί σε μια ανοσοαπόκριση που συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων και επίσης, έχει θετικές μεταβολές σε πολλούς δείκτες και παραμέτρους όπως μείωση τριγλυκεριδίων, LDL χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, αντίστασης στην ινσουλίνη, γλυκόζη, βάρους, λιπώδους μάζας και άλλους βιοχημικούς και πυρηνικούς δείκτες.

Μια συστηματική ανασκόπηση 40 μελετών καταδεικνύει ότι η διαλειμματική νηστεία ήταν αποτελεσματική στην απώλεια βάρους αντίστοιχα με μια τυπική δίαιτα.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το σωματικό βάρος και τη σύνθεση σώματος (λίπος, άλιπη μάζα), δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στο ποσοστό απώλειας μεταξύ διαλειμματικής νηστείας και τυπικής δίαιτας.

Όσον αφορά τα άτομα που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη δίαιτα, η ανασκόπηση δεν διαπίστωσε ότι η διαλειμματική νηστεία είχε χαμηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης και συνεπώς δεν ήταν απαραίτητα ευκολότερο να ακολουθηθεί σε σχέση με άλλες προσεγγίσεις απώλειας βάρους, ενώ δεν υπήρχε διαφοροποίηση στην όρεξη των συμμετεχόντων.

Άλλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες σε παχύσαρκα άτομα δεν διαπίστωσαν ότι η διαλειμματική νηστεία είναι πιο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους από τον καθημερινό περιορισμό θερμίδων, καθώς και σε παραμέτρους όπως αρτηριακή πίεση, καρδιακός ρυθμός, γλυκόζη νηστείας και ινσουλίνη νηστείας.

  • Μια ανησυχία για όσους ακολουθούν το μοντέλο της διαλειμματικής νηστείας είναι να μην υπάρχει υπερφαγία τις ημέρες της όπου δεν είναι προγραμματισμένη και δεν ακολουθείται νηστεία και έτσι αντισταθμιστούν οι θερμίδες που χάθηκαν κατά τη νηστεία. Πάντως, οι μελέτες δεν έχουν δείξει ότι αυτό είναι αληθές σε σύγκριση με άλλες μεθόδους απώλειας βάρους.

Η δίαιτα διαλειμματικής νηστείας είναι δύσκολη στην εφαρμογή για κάποιον που έχει συνηθίσει να τρώει κάθε λίγες ώρες και να έχει σνακ μεταξύ των γευμάτων του. Επίσης, δεν προάγει τη διατροφική εκπαίδευση.

Εάν και το αντικειμενικό όφελος μεταξύ των διαιτών είναι δυνατό να είναι αντίστοιχο, η διατροφική εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί, καθώς είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της απώλειας βάρους. Το άτομο πρέπει μέσω της διατροφής να αναπτύξει νέες συνήθειες. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό να πάρει πίσω το βάρος του.

Ορισμένα άτομα, είτε γιατί το επιβάλει το ιατρικό τους ιστορικό ή η φαρμακευτική τους αγωγή, επιβάλλεται να τρώνε χωρίς ακραίους περιορισμούς ή σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν συνίσταται να ακολουθούν το μοντέλο της διαλειμματικής νηστείας. Ανάλογες καταστάσεις ισχύουν για τα άτομα που πάσχουν από:

  • Διαβήτη
  • Διατροφικές διαταραχές που περιλαμβάνουν ανθυγιεινό αυτοπεριορισμό (ανορεξία ή νευρική βουλιμία)
  • Χρήση φαρμάκων που απαιτούν λήψη τροφής
  • Ενεργό στάδιο ανάπτυξης (παιδιά, έφηβοι)
  • Εγκυμοσύνη ή θηλασμό

Η απώλεια βάρους, με όποιον τρόπο κι αν επιτευχθεί, έχει πολλά οφέλη στην υγεία. Η μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας δεν είναι λιγότερο, αλλά ούτε και περισσότερο ευεργετική από τις συμβατικές δίαιτες απώλειας βάρους.

Για ορισμένους ανθρώπους φαίνεται να είναι πιο εύκολο να είναι πειθαρχημένοι ορισμένες ημέρες της εβδομάδας χωρίς περιορισμό του φαγητού κάθε ημέρα, ωστόσο, η μέθοδος αυτή αγνοεί τη διατροφική εκπαίδευση, δεν αναπτύσσει καινούριες διατροφικές συνήθειες και έτσι, πρέπει να συνυπολογιστεί ο κίνδυνος επιστροφής στην παλιά διατροφή που έκανε το άτομο υπέρβαρο.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα