Αλλαγή ώρας: Οι επιπτώσεις στο βιολογικό μας ρολόι!

0 415

Η συζήτηση για την αλλαγή ώρας και την κατάργησή της έχει ενταθεί την τελευταία δεκαετία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την οριστική αλλαγή ώρας για χώρες εντός ΕΕ.

Με ψήφους 410 υπέρ και 192, κατά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ της εποχής του καλοκαιριού και του χειμώνα.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, η αλλαγή ώρας είναι προγραμματισμένο να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες ΕΕ που θα επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη χειμερινή ώρα, θα πραγματοποιήσουν μία ακόμη -και τελευταία!- αλλαγή, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Οι χώρες ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Πώς όμως επηρεάζεται ο άνθρωπος από την αλλαγή ώρας;

Το βιολογικό ρολόι επηρεάζεται από την αλλαγή της ώρας, διότι προκαλεί έστω και μια μικρή σύγχυση στον οργανισμό.

Αν και οι περισσότεροι ανθρώποι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, για ορισμένους η αλλαγή της ώρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι και οι καρκινοπαθείς.

Σύμφωνα με πρότυπη ψυχολογική μελέτη του Δεκεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ, την επόμενη εργάσιμη μέρα μετά την αλλαγή της θερινής ώρας, οι δικαστές στις ΗΠΑ επιβάλλουν ποινές που έχουν κατά μέσο όρο 5% μεγαλύτερη διάρκεια, σε σχέση με τις ποινές που επέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα ή εκείνες που θα επιβάλουν στο μέλλον, όταν πια ο οργανισμός τους θα έχει συνηθίσει την αλλαγή.

Άλλη έρευνα, από το 2014, που έγινε νοσοκομεία των ΗΠΑ, έδειξε αύξηση κατά 25% στα εμφράγματα την επομένη της αλλαγής της ώρας σε θερινή, σε ανθρώπους ευάλωτους στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία ή διαταραχές του ύπνου, η στέρηση ακόμη και μίας ώρας ύπνου μπορεί να αυξήσει έως 17% τον κίνδυνο ένας οδηγός να εμπλακεί σε τροχαίο.

Οι άνθρωποι και τα ζώα διαθέτουν το επονομαζόμενο βιολογικό ρολόι, δηλαδή χρησιμοποιούν το φως της ημέρας για να συγχρονίζονται με το περιβάλλον ενώ αλλάζουν οι εποχές.

Η αλλαγή ώρας διαταράσσει τον συγκεκριμένο συγχρονισμό, επειδή συμβαίνει απότομα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο οργανισμός χρειάζεται περίπου μία μέρα προκειμένου να προσαρμοστεί σε μια αλλαγή του ρολογιού κατά μία ώρα.

Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο έχουμε δει στην πράξη να ισχύει και στην περίπτωση μακρινών αεροπορικών ταξιδιών. Πρόκειται για περιπτώσεις jet lag, όπου το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα ζώνη ώρας.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα