Τριχόπτωση: Πώς να μη χάνεις τα μαλλιά σου

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης;

0 112

Τα αίτια της τριχόπτωσης ποικίλλουν ανάλογα την περίπτωση και ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση από τον δερματολόγο είναι σημαντική. Ας μην ξεχνάμε ότι η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Η απώλεια τριχών δημιουργεί ακόμη και φόβο κι εμμονές! Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι η αραίωση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία του ατόμου και να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή και σε αγχώδη διαταραχή. Η τριχόπτωση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τόσο τον ανδρικό όσο και τον γυναικείο πληθυσμό.

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης;

Τα αιτία:

Όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, χάνει όγκο και δύναμη στα μαλλιά. Ο φυσιολογικός αριθμός των τριχών που ένα άτομο μπορεί να χάνει είναι από 50 έως 100 τη μέρα. Πέραν αυτού του αριθμού, η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται παθολογική και το ζητούμενο είναι να βρεθούν τα αίτια που την προκαλούν.

Πολλοί παράγοντες καθορίζουν την εξέλιξη της όπως η κληρονομικότητα, η υπερβολική θερμότητα κατά το στέγνωμα των μαλλιών, η χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης, άλλα εξωτερικά αίτια όπως υπερβολική τριβή, χρήση χημικών ουσιών (βαφές και άλλα), ενδοκρινολογικές ή άλλες εσωτερικές οργανικές διαταραχές, όπως ο θυρεοειδής, η έλλειψη σιδήρου και οι ορμονικές διαταραχές. Τα μαλλιά μας χάνονται και από παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, αλωπεκίες έπειτα από λήψη φαρμάκων, κακή διατροφή ή εξαντλητικές δίαιτες. Σημαντικό ρόλο παίζει και το άγχος.

Τα αίτια της τριχόπτωσης ποικίλλουν ανάλογα την περίπτωση και ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση από τον δερματολόγο είναι σημαντική, καθώς, όταν το πρόβλημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλύτερο τρόπο και με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Οι λύσεις:

Οι θεραπείες κατά της τριχόπτωσης που προτείνονται συσχετίζονται με τους λόγους εμφάνισής της και τα αποτελέσματά τους εξειδικεύονται με την κάθε περίπτωση, αφού το κάθε δέρμα μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο στην εκάστοτε θεραπεία. Η εφαρμογή της έχει σαν στόχο την πρόληψη και την καθυστέρηση της εξέλιξης της αλωπεκίας.

Ενδεικτικά, οι θεραπείες για την ανδρική τριχόπτωση είναι οι παρακάτω:

Φαρμακευτική
Η ανδρική τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπείες, όπως: φιναστερίδη, μινοξιδίλη 5%, ντουταστερίδη, ενώ η γυναικεία με μινοξιδίλη 2%, σπιρονολακτόνη, σιμετιδίνη, οξεϊκή κυπροτερόνη, αιθυνιλοιστραδιόλη.

Μεσοθεραπεία
ρόκειται για κατάλληλα πολυβιταμινούχα φάρμακα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες, τα οποία εφαρμόζουμε τοπικά στο τριχωτό με τη χρήση πολύ λεπτών βελονών.

PRP θεραπεία (Platelet Rich Plasma)
Περιλαμβάνει απλή αιμοληψία (όπως και στη διενέργεια γενικών εξετάσεων αίματος) από 10 ως και 50 cc αίματος, φυγοκέντριση του αίματος για απομόνωση του πλάσματος, έγχυση του εμπλουτισμένου πλάσματος στις αραιωμένες περιοχές του τριχωτού.

Βλαστοκύτταρα
Πρόκειται για μια μέθοδο που έχει ως βάση τη χρήση παραγόντων του ίδιου του οργανισμού μας, όπως είναι τα βλαστοκύτταρα, τα οποία λαμβάνουμε από το περιομφαλικό λίπος. Οι παράγοντες αυτοί ενισχύουν τη ζωτικότητα του τριχωτού της κεφαλής, επιβραδύνοντας τη φυσική γήρανση του θύλακα της τρίχας, ενώ παράλληλα ανανεώνουν τα κύτταρα.

Μεταμόσχευση μαλλιών
Την οριστική λύση καταπολέμησης της αλωπεκίας δίνει η μεταμόσχευση μαλλιών. Ο υποψήφιος οφείλει να γνωρίζει ότι τα μεταμοσχευμένα μαλλιά δεν πέφτουν ποτέ, διατηρώντας τις ιδιότητες που είχαν στην αρχική τους θέση. Επίσης, μπορούν να υποβληθούν σε κάθε είδους περιποίηση, δηλαδή κόψιμο, λούσιμο, βαφή, όπως γίνεται και στα φυσικά μαλλιά. Η μεταμόσχευση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από δερματοχειρουργό που διαθέτει πείρα, τεχνογνωσία, εξειδίκευση και από εξειδικευμένο και κατάλληλα καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα