Τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης

Το 7% των ενηλίκων εκδηλώνει σημάδια της νόσου, χωρίς να το αντιλαμβάνεται

0 792

Πολλοί λένε ότι η κατάθλιψη είναι η ασθένεια του 21ου αιώνα και δεν έχουν άδικο. Το βιοτικό επίπεδο ζωής έχει ανέβει, πολλές ασθένειες έχουν καταπολεμηθεί. Έχουν όμως αλλάξει οι ρυθμοί ζωής τόσο πολύ κι έχουν πολλαπλασιαστεί τα καθημερινά ερεθίσματα, που είναι δύσκολη η συναισθηματική και ψυχολογική τους διαχείριση από τον άνθρωπο.

Συχνά συναντούμε ανθρώπους που νιώθουν διαρκώς θλιμμένοι, ή ότι δεν έχουν διάθεση να κάνουν πολλά πράγματα. Η κατάθλιψη λαμβάνει χώρα μόνο όταν η διάθεση αυτή κλιμακώνεται στο επίπεδο που ο άνθρωπος νιώθει τόσο άσχημα που να πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα και καμία βοήθεια στη ζωή του, σε βαθμό που αυτές οι σκέψεις να επισκιάζουν κάθε άλλη του δραστηριότητα καθημερινά.

Υπολογίζεται ότι το 7% των ενηλίκων εκδηλώνει τα κλασικά σημάδια της νόσου, χωρίς, πολλές φορές, να το αντιλαμβάνεται. Είναι εκείνες οι περιπτώσεις που απαιτούν άμεση ιατρική επίβλεψη από ειδικούς.

Δείτε ποια είναι εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο πρέπει να επισκεφτεί έναν γιατρό, ψυχολόγο ή ακόμα και ψυχίατρο, για να αντιμετωπίσει σωστά τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα πρώτα σημάδια:

Τροφή – απώλεια όρεξης

Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί ως μια απώλεια της όρεξης. Αν το μυαλό σας είναι απασχολημένο με αρνητικές σκέψεις, μπορεί να ξεχάσετε να φάτε ή να χάσετε το ενδιαφέρον για το μαγείρεμα και την προετοιμασία γευμάτων.

Από την άλλη, μερικές φορές η κατάθλιψη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, κάνοντάς σας να πεινάτε και να τρώτε περισσότερο. Ο συνδυασμός των αρνητικών συναισθημάτων που συνοδεύουν την κατάθλιψη, η θλίψη, η απαισιοδοξία για το μέλλον και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να σας αναγκάσει να προσπαθήσετε να απαλύνετε τα συναισθήματά σας με υπερφαγία.

Υπερβολικός ή ελάχιστος ύπνος

Ορισμένα άτομα με κατάθλιψη κοιμούνται αισθητά περισσότερες ώρες από ό,τι συνήθως. Η απεμπλοκή από τα κοινά και η κάθετη πτώση στην ενέργειά σας μπορεί να σας κάνει να είστε κουρασμένοι όλη την ώρα.

Ο ύπνος είναι επίσης ένας τρόπος ώστε οι καταθλιπτικοί άνθρωποι να ξεφύγουν από τη θλίψη τους. Άλλοι άνθρωποι με κατάθλιψη, είναι κάνουν ανήσυχο ή διακεκομμένο ύπνο ή υποφέρουν και από αϋπνία, επειδή το μυαλό τους είναι γεμάτο από αρνητικές έμμονες ιδέες και στοχασμούς, ώστε δεν μπορούν να χαλαρώσουν αρκετά για να κοιμηθούν.

Το θέμα είναι ότι ο άστατος ύπνος κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το εσωτερικό ρολόι του σώματός αποσυγχρονίζεται, είστε ακόμα πιο κουρασμένοι και λιγότερο σε θέση να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Έντονος εκνευρισμός

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί και ως αυξημένη ευερεθιστότητα. Μπορεί να αισθάνεστε ευέξαπτοι και γκρινιάρηδες. Μικρά πράγματα που κανονικά δεν θα σας ενοχλούσαν, ξαφνικά σας προκαλούν εξάρσεις εκνευρισμού και ξεσπάτε συχνά σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες.

Έχετε κατά νου ότι η κατάθλιψη ενισχύει την ένταση των κανονικών ορμονικών μεταπτώσεων που συμβαίνουν σε υγιή άτομα.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα