Τι είναι η συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία

Ο πιο σύγχρονος και πρακτικός τρόπος ψυχοθεραπείας

0 186

Η καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου είναι γεμάτη από εμπειρίες ποικίλων συναισθημάτων, είτε ευχάριστων είτε δυσάρεστων.

Αν κάποιος αισθανθεί ότι τα δυσάρεστα, όπως φόβος, άγχος, λύπη, αποθάρρυνση, θυμός, ενοχή, ντροπή, επιμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα και εμποδίζουν τη λειτουργικότητά στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του, τότε καλό είναι να αναζητήσει ψυχοθεραπευτική υποστήριξη.

Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία αποτελεί την πλέον σύγχρονη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεσματική μορφή ψυχοθεραπείας.

Ο όρος γνωσιακή αναφέρεται στις γνώσεις που αποκτά ο άνθρωπος και αυτές αφορούν σκέψεις, πεποιθήσεις, αντιλήψεις, γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται τα γεγονότα και αυτό είναι αντικείμενο διερεύνησης της συγκεκριμένης θεραπείας.

Ο όρος συμπεριφοριστική αναφέρεται στην σύνδεση μεταξύ των διαφόρων μορφών συμπεριφοράς και των συνθηκών μέσα στις οποίες εμφανίζονται. Βασική αρχή της συμπεριφοριστικής θεραπείας είναι ότι η κάθε μορφή συμπεριφοράς είναι μαθημένη, και επομένως μπορεί να τροποποιηθεί μέσα από μία νέα διαδικασία μάθησης.

  • Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στο παρόν, στα τωρινά -ενίοτε και πρακτικά- προβλήματα του ατόμου, που έχει ζητήσει βοήθεια. Αν τα τωρινά προβλήματα, όπως περιγράφονται και αντιμετωπίζονται από το άτομο, σχετίζονται με συναισθηματικές δυσκολίες του παρελθόντος, τότε γίνεται αναφορά στο παρελθόν για να βρεθούν οι συσχετίσεις και να αποκτήσει νόημα η προβληματική συμπεριφορά.

Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία είναι δομημένη και σταθερά προσανατολισμένη στους στόχους και εκεί διαφέρει κυρίως από την κλασική ψυχοθεραπεία. Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία συνήθως έχει βραχεία διάρκεια και επιδιώκει την όσο το δυνατόν συντομότερη αλλαγή της προβληματικής συμπεριφοράς.

Ακόμη, ο θεραπευτής έχει ενεργητικό ρόλο στην θεραπευτική διαδικασία. Η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι σημαντική. Από κοινού θα θέσουν θεραπευτής και θεραπευόμενος τους επιθυμητούς στόχους και θα αποφασίσουν τις τεχνικές που θα εφαρμοστούν. Μαζί, θα καταστρώσουν το θεραπευτικό σχέδιο που θα σας βοηθήσει για την αντιμετώπιση των δυσκολιών: Συχνά αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει κάποια αλλαγή συμπεριφοράς ή διαδικασίας, κάποια πρακτική άσκηση ή μια σειρά από σκέψεις που αλλάζουν λειτουργίες με τις οποίες το άτομο μέχρι πρότεινος αντιμετώπιζε τα πράγματα.

Κάθε συνεδρία γνωσιακής – συμπεριφοριστικής θεραπείας συνήθως διαρκεί 45 λεπτά. Σε αντίθεση με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας που δεν είναι δομημένες και ο θεραπευόμενος φέρνει κάθε φορά μαζί του στη συνεδρία εμπειρίες που έκανε από την τελευταία συνάντηση, η συνεδρία με έναν θεραπευτή γνωσιακής – συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης είναι πιο αυστηρά δομημένη: Θεραπευτής και θεραπευόμενος θέτουν μια ημερήσια διάταξη για κάθε συνεδρίαση. Η ημερήσια διάταξη συνήθως περιλαμβάνει μια επισκόπηση της εμπειρίας του θεραπευόμενου στην προηγούμενη συνεδρία κι ακόμη, αξιολόγηση των ασκήσεων που έχουν συμφωνηθεί: Πώς πήγε η εργασία του θεραπευόμενου ή η άσκηση που εκτέλεσε στο μεσοδιάστημα των συνεδριών. Κατόπιν, ακολουθεί συζήτηση πάνω σε ένα ή δύο τρέχοντα προβλήματα που πιθανώς δυσχεραίνουν τη συναισθηματική διάθεση του ατόμου που δέχεται τη θεραπεία, πριν προταθούν νέοι τρόποι σκέψης, δράσης, άσκησης και αλλαγής συμπεριφοράς ανά παράδειγμα.

Ασφαλώς και δεν απαιτείται κάποια προεργασία ή γνώση, μόνο χρειάζεται θετική σκέψη και εμπιστοσύνη, ώστε το άτομο να γνωρίσει ακόμη καλύτερα τον εαυτό του και να επιλέξει τη δράση που του ταιριάζει για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα.

Θεραπευτής και θεραπευόμενος κατόπιν συμφωνούν στην πορεία για τον τρόπο αξιολόγησης της θεραπείας, αλλά και για το επόμενο πρόγραμμα συνεδριών, που μαζί κρίνουν ότι απαιτούνται προκειμένο να βοηθηθεί το υπό θεραπεία άτομο.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα