Πώς να ζεις φυσιολογική ζωή με διπολική διαταραχή

Είναι αρκετά συχνό ψυχικό νόσημα, επιδέχεται φαρμακευτικής αγωγής & ψυχοθεραπείας

0 282

Όταν ακούμε για άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή, συχνά συσχετίζουμε τη συγκεκριμένη πάθηση με τη σχιζοφρένεια.

Κι όμως, όσο κι αν έχει σοβαρά αποτελέσματα στις ψυχολογικές αντιδράσεις ενός ανθρώπου και επηρεάζει την προσωπικότητά του, η διπολική διαταραχή δεν έχει καμία σχέση.

  • Ένας ασθενής με διπολική διαταραχή μπορεί να ζήσει άνετα μια φυσιολογική ζωή, αν τηρεί τις συμβουλές του γιατρού του.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα αρκετά συχνό ψυχικό νόσημα, όσο… ξένο κι αν ακούγεται αυτό. Η διπολική διαταραχή εμφανίζεται μετά από συνθήκες συνεχόμενα έντονου άγχους, σε ηλικία πολύ μετά την παιδική, στην ενήλικη ζωή του ατόμου, από 20 ετών και άνω.

  • Αν και ως πάθηση η διπολική διαταραχή τείνει να προσβάλει οικογένειες, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ευθεία γραμμή κληρονομικότητας. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος έχει διπολική διαταραχή, το παιδί του δεν θα την εμφανίσει κι εκείνο απαραιτήτως. Για να εκδηλωθεί, σημαντικότατο ρόλο παίζουν κι άλλοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, καθώς και το περιβάλλον και η παιδική ηλικία του ατόμου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι στους ασθενείς που πάσχουν από διπολική διαταραχή έχουν ανευρεθεί κάποια βιολογικά στοιχεία στη δομή του εγκεφάλου τους που είναι διαφορετικά σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό. Έτσι, είναι εμφανές ότι για να εμφανίσει κάποιος τη νόσο πρέπει να συντείνουν περισσότεροι του ενός παράγοντες κινδύνου.

Στην περίπτωση που εμφανίσει τελικά το άτομο διπολική διαταραχή αυτό θα συμβεί όταν βιώνει έντονο στρες, μια κατάσταση που τον πιέζει πάρα πολύ ή ύστερα από μια σοβαρή κατάχρηση: Αλκοόλ ή ναρκωτικά.

Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες είναι πολύ αποτελεσματικές στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί ο ασθενής να τηρεί σχολαστικά τις συμβουλές του γιατρού του.

Είναι πολύ σημαντικό να μην σταματήσει το άτομο να λαμβάνει τα φάρμακά του, χωρίς να ενημερώσει τον γιατρό του. Αν διακοπεί απότομα η αγωγή, τότε δημιουργείται αυτομάτως πολύ σοβαρός κίνδυνος υποτροπής των συμπτωμάτων. Ταυτόχρονα με την αγωγή συνήθως συνιστάται και ψυχοθεραπεία, ώστε να βοηθήσει τον πάσχοντα να διαχειριστεί τα συναισθήματα και τη διάθεσή του.

Ακόμη κι αν ο ασθενής νιώθει καλά δεν πρέπει να σταματήσει να τα λαμβάνει χωρίς την έγκριση του γιατρού που τον παρακολουθεί. Ακόμη και στις περιόδους νορμοθυμίας (η περίοδος ύφεσης), ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, η οποία λαμβάνεται για πολλά χρόνια. Η ψυχοθεραπεία δεν αρκεί ως μόνη θεραπευτική λύση σε περιστατικά διπολικής διαταραχής. 

Λειτουργεί μόνο συνεπικουρικά με τα φάρμακα και πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ψυχίατρο. Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει τον ασθενή να αντιληφθεί τη φύση της ασθένειας και να την αποδεχθεί, ενώ μπορεί να τον ωθήσει να βρει τρόπους να μειώσει τις υποτροπές μέσω αλλαγών που θα του προταθούν να κάνει στην καθημερινή του ζωή.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα