Πώς και γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτοάνοσα νοσήματα

Ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση κάθε ατόμου, πλήττονται διαφορετικά όργανα

0 713

Είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι οι συνθήκες έντονου άγχους και στρες αποτελούν περιβάλλον όπου ευδοκιμούν αυτοάνοσα νοσήματα.

Συχνά, το στρες οδηγεί όσους πάσχουν από κάποια αυτοάνοση διαταραχή στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το κύριο αίτιο εκδήλωσης αυτών των νοσημάτων.

Πράγματι, άγχος και στρες πυροδοτούν ένα σπιράλ επιβαρυντικών αντιδράσεων σε οργανισμό που βρίσκεται ήδη σε διαταραγμένη μεταβολική ισορροπία.

Υπάρχει ακόμη και η περίπτωση όπου η έντονα αγχώδης κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα άτομο δεν γίνεται ευθέως και άμεσα αντιληπτή από το ίδιο, όπως, για παράδειγμα, το υπόκωφο άγχος ή το μηχανικό στρες.

Πώς επηρεάζει το στρες το ανοσοποιητικό σύστημα

Το στρες δημιουργείται από τον ανθρώπινο οργανισμό ως κατάσταση που θα βοηθήσει μπροστά σε κια άλλη κατάσταση που λογίζεται από τον ίδιο τον οργανισμό ως απειλή της επιβίωσης. Η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες, η υπέρμετρη -σωματική ή ψυχολογική- κόπωση, ακόμη και η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος ή συνθηκών καθημερινότητας γεννούν στρες.

Ο Ουγγροκαναδός ενδοκρινολόγος ιατρός Χανς Σέλιε ήταν ο πρώτος που συνέδεσε κλινικά το στρες με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο Σέλιε, μετά από πειράματα ετών, παρατήρησε ότι υπό συνθήκες απειλής -όπως υπολογίζει ο κάθε οργανισμός την κάθε κατάσταση- εκκρίνονται ορμόνες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, που αυξάνουν την αντοχή μας στο πόνο, στη κούραση, στη πείνα και μεταξύ άλλων δράσεων, εμποδίζεται η υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε δυσχερείς συνθήκες, ο εγκέφαλος δίνει εντολή στο ορμονικό σύστημα να απελευθερώσει ορμόνες, που σκοπό έχουν να αυξήσουν τις αντοχές του οργανισμού και να προσαρμόσουν τη λειτουργία του μπροστά σε αυτό που του συμβαίνει. Αυτή η αντίδραση έχει στόχο να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με δυσκολίες που προκύπτουν σε φυσικές συνθήκες.

Είναι πιθανό να μιλάμε για αντικειμενικές συνθήκες, σχετικά απλές: Για έκθεση σε υπερβολική ζέστη ή κρύο, για παράδειγμα. Το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο όταν οι συνθήκες απειλής γίνουν σύνθετες: Όταν δηλαδή απειλούμαστε από συναισθηματικό ή βιολογικό στρες, συναισθηματικά γεγονότα με απόκλιση αντιμετώπισης από άτομο σε άτομο κι από χαρακτήρα σε χαρακτήρα ή συνθήκες ασύμμετρης απειλής στον οργανισμό, όπως έκθεση σε δηλητηριώδη αέρια ή ακτινοβολίες.

Πού “χτυπάει” τον κάθε άνθρωπο το κάθε αυτοάνοσο νόσημα

Η χρόνια παραγωγή σύνθετου στρες σταδιακά μειώνει την ικανότητα του οργανισμού μας να ανταποκριθεί και να μετριάσει μια υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η απώλεια της ικανότητας ρύθμισης της λειτουργία του ανοσοποιητικού, έχει ως αποτέλεσμα την εκρηκτική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εμφάνιση μιας υποβόσκουσας αυτοάνοσης ασθένειας.

  • Ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση κάθε ατόμου, πλήττονται διαφορετικά όργανα και δημιουργούνται αυτοάνοσες ασθένειες, εκείνες δηλαδή οι ασθένειες όπου το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του οργανισμού, δρώντας υπερβολικά, ακόμη και σε καταστάσεις όπου δεν θα χρειαζόταν να ενεργοποιηθεί καν.

Η συσσώρευση στρες εντός του ανθρώπου, χωρίς κάποια μορφή εκτόνωσης της έντονης κατάστασης και πίεσης, έχει τα τελευταία χρόνια εναλλακτικά εκτιμηθεί, ότι πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης αυτοάνοσου νοσήματος.

  • Κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του αυτοάνοσου νοσήματος, πριν την τελική εμφάνιση και αναγνώρισή του, ο οργανισμός του ανθρώπου δρα ασυμπτωματικά. Στο τελευταίο διάστημα, ακριβώς πριν την εμφάνιση, όμως, μεταβολικές διαταραχές ιδιαίτερα αναφορικά με τα όργανα όπου τελικά θα “χτυπήσει” το αυτοάνοσο νόσημα.

Ιατρική ακριβείας: Μια νέα προσέγγιση

Στις μέρες μας, η ιατρική στοχεύει στην αντιμετώπιση των ασθενών ως μοναδικές βιολογικές οντότητες, χρησιμοποιώντας όλα τα διαγνωστικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή η νέα προσέγγιση ονομάζεται ιατρική ακριβείας.

Η ιατρική ακριβείας ουσιαστικά αποτελεί την εφαρμογή όλων όσων γνωρίζουμε συνδυαστικά: Χρησιμοποιεί αναλύσεις που μας δίνουν πληροφορίες από τα γονίδια, το μεταβολισμό, το μικροβίωμα, την επίδραση του περιβάλλοντος, αλλά και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή, όπως ο τρόπος ζωής, η διατροφή, ακόμη και η προσωπικότητα του.

  • Η ιατρική ακριβείας στοχεύει να εντοπίσει την κατάλληλη αγωγή, στον κατάλληλο ασθενή την κατάλληλη στιγμή ώστε να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε κάθε νόσο και σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Η ιατρική ακριβείας βρίσκει εφαρμογή μέσα από τη διενέργεια αναλύσεων που εντοπίζουν την επίδραση του τρόπου ζωής στο DNA κάθε ατόμου (Ανάλυση Τελομερών) και εξετάσεων μεταβολικού ρυθμού (Metabolomic Analysis/Metabolomics). Οι συγκεκριμένες εξετάσεις δίνουν στοιχεία για το μεταβολισμό, τις ελλείψεις του κάθε οργανισμού, την κατάσταση του μικροβιώματος και την ανταπόκριση του κάθε ατόμου σε στρεσογόνους παράγοντες.

Κατόπιν, επείγει να διαμορφωθούν θεραπείες ακριβείας που απευθύνονται στο κάθε ασθενή ως μία και μοναδική βιολογική οντότητα, αναζητώντας τα ειδικά αίτια που προκάλεσαν την αυτοάνοση ασθένεια στο κάθε άτομο ξεχωριστά.

Η ιατρική ακριβείας αποτελεί μια προσέγγιση που αλλάζει ριζικά την οπτική της σύγχρονης ιατρικής και βελτιώνει σημαντικά τα αποτελέσματα των θεραπευτικών παρεμβάσεων με θεραπείες, που -μπορούν ιδανικά να- είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κάθε ασθενούς.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα