Ελλειμματική Προσοχή: Επιρρεπείς σε τροχαία ατυχήματα οι πάσχοντες

Παραβιάζουν πιο συχνά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

0 199

Η σχέση των ψυχολογικών νοσημάτων σχετίζεται με τις κοινωνικές συμπεριφορές και σε ό,τι αφορά την οδήγηση!

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι νέοι οδηγοί που έχουν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν επικίνδυνες συμπεριφορές, να παραβιάσουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ακόμη και να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα.

Όπως μας ενημερώνει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώτη μεγάλη διαχρονική μελέτη σχετικά με το ζήτημα αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό παιδιατρικής “Pediatrics” από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ.

Η αμερικανική έρευνα αναδεικνύει τις επικίνδυνες συμπεριφορές των ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας: Υπέρβαση ορίων ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, μη χρήση ζωνών ασφαλείας.

Η δρ. Άλισον Ε. Κάρι, που λειτούργησε ως επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, υπογράμμισε ότι η λύση δεν είναι ούτε οι φαρμακευτικές αγωγές ούτε το να καθυστερούν τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας να πάρουν δίπλωμα.

Η κυρία Κάρι, η οποία παράλληλα τελεί διευθύντρια Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Τραυματισμών στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, καθώς και επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, εκτιμά ότι η πιο ώριμη λύση είναι να διερευνηθούν οι λόγοι που οδηγούνται σε τροχαία ατυχήματα τα συγκεκριμένα άτομα κι επίσης, να γίνει προσπάθεια να αλλάξουν οι επικίνδυνες συμπεριφορές τους κατά την οδήγηση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 14.936 νέους που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας στο Νιου Τζέρσι και είχαν πάρει δίπλωμα μεταξύ των ετών 2004 και 2014. Επίσης, συνέλεξαν στοιχεία από την αστυνομία για τις παραβάσεις και τα τροχαία ατυχήματα που έγιναν κατά την ίδια χρονική περίοδο. Στην έρευνα εντόπισαν 1.769 νέους που είχαν διαγνωσθεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας και συνέκριναν αυτή την ομάδα με άτομα που δεν είχαν αντίστοιχη διάγνωση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι, παρά το γεγονός ότι κατά τον πρώτο μήνα μετά την απόκτηση διπλώματος τα τροχαία ήταν γενικά αυξημένα, το ποσοστό ήταν 62% υψηλότερο για τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, συγκριτικά με εκείνα χωρίς το ψυχολογικό νόσημα.

Επίσης ο κίνδυνος τροχαίου ήταν 37% μεγαλύτερος για τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, ανεξαρτήτως ηλικίας μέσα στα 4 πρώτα χρόνια μετά τη χορήγηση άδειας οδήγησης.

Παράλληλα, το ποσοστό εμπλοκής σε τροχαία σχετικά με το αλκοόλ ήταν 109% υψηλότερο στα ίδια άτομα.

Ακόμη, οι τροχαίες παραβιάσεις από άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας και ειδικότερα οι παραβιάσεις κατά την κίνηση του αυτοκινήτου ήταν επίσης αυξημένες κατά 37% και 27% αντίστοιχα κατά το πρώτο έτος οδήγησης, συγκριτικά με 25% και 18% των ατόμων χωρίς διάγνωση του συγκεκριμένου ψυχολογικού νοσήματος.

Τέλος, η πιθανότητα παραβιάσεων σχετικών με την πρόσληψη ουσιών, τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και τη μη τήρηση των ορίων ταχύτητας ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη στους νέους οδηγούς με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας τον πρώτο χρόνο από την απόκτηση διπλώματος και μιάμιση φορά τα πρώτα 4 χρόνια.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα