Αυτοάμυνα: Γιατί λέμε φωτιά αντί για βοήθεια

Σύγχρονοι τρόποι αυτοάμυνας

0 379
Καθώς ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα κλοπών, επιθέσεων και κακοποίησης, παίρνει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η γνώση της αυτοάμυνας.
Χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο -πρόσφατα και στην Ελλάδα- παρακολουθούν μαθήματα αυτοάμυνας. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στα στοιχειώδη, δεν είναι λίγες εκείνες που το πάνε ακόμη παραπέρα, προσπαθώντας να εξασκηθούν σε κάποια πολεμική τέχνη!
Οι περισσότερες γυναίκες στις μεγαλουπόλεις με έντονα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν πάνω-κάτω κατά νου τι θα κάνουν σε περίπτωση επίθεσης. Αν και πολλές φορές ο πανικός και το στρες εκείνης της στιγμής δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αντίδρασης, εντούτοις πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν σπρέι αποσμητικά ή ακόμη πιο αποτελεσματικά, σπρέι πιπεριού για τη δύσκολη εκείνη στιγμή -κούφια η ώρα που την ακούει.
  • Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης είναι, όπως λένε και οι ειδικοί προπονητές αυτοάμυνας, να κάνουμε τον δράστη να το ξανασκεφτεί πριν δράσει. Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται συνήθως στο μυαλό είναι να φωνάξουμε “βοήθεια”.
Ωστόσο, στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις των γρήγορων ρυθμών και του επαυξημένου ατομικισμού σε συνδυασμό με φόβο, η λέξη “βοήθεια” λειτουργεί συνήθως αποτρεπτικά!
Ακούγεται σοκαριστικό και στενόχωρο, όμως επιβάλλεται να προσαρμοζόμαστε στα σημεία των καιρών, ειδικά στο συγκεκριμένο ευαίσθητο θέμα!
Αν η ανήμπορη γυναίκα -ή ο άνδρας- που γίνεται θύμα επίθεσης, φωνάξει “φωτιά” αντί για “βοήθεια”, το πιθανότερο είναι να κινητοποιήσει πραγματικά ανθρώπους που θα έρθουν για να σβήσουν τη φωτιά. Ο φόβος του κάθε ανθρώπου για τη φωτιά θα μετατραπεί σε κίνητρο δράσης, από αντικίνητρο που ήταν στην περίπτωση της “βοήθειας”.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο να διανθιστεί η λέξη “φωτιά” με σχετικές φράσεις, όπως “φέρτε κάποιον πυροσβεστήρα ή νερό να σβήσουμε τις φλόγες”. Αν δηλαδή την ώρα της επίθεσης εκστομίσετε φράσεις που να ωθούν στη δράση, έστω για τη δήθεν κατάσβεση της φωτιάς, είναι πιθανό ο δράστης να κάνει πίσω, να τρομάξει ή να πιαστεί στα πράσα και έστω και τότε, κάποιος να καλέσει την Αστυνομία!

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα