Το δέντρο που προστατεύει από πυρκαγιά

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της χαρουπιάς είναι η άκαυστη ιδιότητά της

0 996

Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη δέντρων και το συναντάμε πολύ συχνά στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι η χαρουπιά ή αλλιώς ξυλοκερατιά. Πολλοί τη βλέπουν, λιγότεροι την αναγνωρίζουν, ακόμη πιο λίγοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για βραδυφλεγές δέντρο.

Ο καρπός της χαρουπιάς χρησίμευσε συχνά ως τροφή των φτωχών και πεινασμένων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη γερμανική κατοχή.

Εξαιτίας της συγκεκριμένης άσχημης μνήμης, τα χαρούπια άρχισαν σιγά – σιγά να βγαίνουν από τη διατροφή των Ελλήνων. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει και πάλι μια ανανέωση στις διατροφικές συνήθειες και έτσι, ενσωματώνονται -ακόμη σε εναλλακτικό επίπεδο, σε μικρό ποσοστό- το χαρουπόμελο και άλλα προϊόντα από χαρούπι, όπως παξιμάδια, μπισκότα, κριτσίνια.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της χαρουπιάς είναι η άκαυστη ιδιότητά της. Μπορεί συνεπώς μια χαρουπιά να εμποδίσει την εξάπλωση μιας φωτιάς. Ακόμη, φυτεμένες χαρουπιές στη γειτονιά σας μπορούν να μειώσουν άμεσα τη θερμοκρασία του εδάφους!

Μια πολύ καλή συμβουλή για την εξοχική σας κατοικία κοντά στη φύση είναι να φυτέψετε χαρουπιές περιμετρικά του οικοπέδου σας, ώστε να εξασφαλίσετε μια δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το δέντρο της χαρουπιάς έχει πλούσιο ριζικό σύστημα που συγκρατεί και προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση. Παράλληλα, μπορεί να καλύψει με το πράσινο, πυκνό του φύλλωμα άγονες, θαμνώδεις ή και βραχώδεις εκτάσεις. Μην ξεχνάτε ότι η χαρουπιά μπορεί κι επιβιώνει σε άγονα και άνυδρα εδάφη, χωρίς να απαιτεί φροντίδα.

Η χαρουπιά είναι γνωστή και ως ξυλοκερατιά και αυτό γιατί το σχήμα του καρπού της θυμίζει ξύλινο κέρατο.

Είναι δέντρο αειθαλές που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 18 μέτρα και σε ηλικία τα 100 έτη, ενώ τα φύλλα του είναι στρογγυλά, σκληρά και πυκνά και εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς γι’αυτό και είναι κατάλληλη για αναδασώσεις.

Στις αρχές του φθινοπώρου, όταν δηλαδή ανθίζει, συλλέγονται τα άνθη και τα φύλλα του. Οι καρποί της χαρουπιάς κατατάσσονται στα όσπρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχαιότητα οι Έλληνες τα χαρούπια τα ονόμαζαν “κεράτια” και σε αυτό οφείλει και την ονομασία του το “καράτι”, η σημερινή μονάδα μέτρησης χρυσού και πολύτιμων λίθων: Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ορίσει το βάρος του σπόρου των χαρουπιών σαν την πιο μικρή μονάδα μέτρησης!

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα