Πιάστηκε η μέση μου και τώρα τι κάνω;

Η πρώτη λύση είναι πάντα η ξεκούραση

0 88

Ο πόνος στη μέση φέρεται να έχει απασχολήσει τουλάχιστον 7 στους 10 ενήλικες, ως πολύ συχνός, ιδιαίτερα στις συνθήκες της σύγχρονης ζωής στην κοινωνία της πληροφορίας, μέσα σε γραφεία, πίσω από την οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η κακή στάση του σώματος, η γενικότερη καθιστική ζωή, η βαριά χειρωνακτική εργασία, η έλλειψη άσκησης, τα περιττά κιλά, η συνήθεια να σηκώνουμε βάρη χωρίς την κατάλληλη γνώση για την αντίστοιχη σωστή στάση του σώματος είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ευθύνονται για τους πόνους στη μέση.

“Ωχ, πιάστηκε η μέση μου!”. Πόσο, στ’ αλήθεια, συνηθισμένη είναι αυτή η φράση! Ο πόνος στη μέση, που ιατρικά αποκαλείται οσφυαλγία, είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς σχεδόν το 75% των ενηλίκων. Συνήθως, ο πόνος εμφανίζεται ξαφνικά και οφείλεται σε έναν μυϊκό σπασμό, αυτό που ονομάζουμε “πιάσιμο”, εξαιτίας μιας απότομης κίνησης, βάρους που σηκώσαμε ή γενικότερα, ως αποτέλεσμα κακής στάσης σώματος.

Πόνος στη μέση: Η πρώτη λύση είναι πάντα η ξεκούραση

Ο πόνος στη μέση σε πρώτη φάση αντιμετωπίζεται με ξεκούραση. Ξαπλώνουμε ανάσκελα ή σε εμβρυϊκή στάση, χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα η που να ανασηκώνει λίγο τα πόδια μας. Αποφεύγουμε την καταπόνηση της μέσης όπως η γυμναστική, εντατικές και βαριές εργασίες, απότομες κινήσεις. Περπατάμε συντηρητικά, όσο μας επιτρέπει ο πόνος. Τοποθετούμε ζεστά επιθέματα, όπως θερμοφόρα ή έμπλαστρο, όταν ο πόνος οφείλεται σε μυϊκό σπασμό.

Αν έχει προηγηθεί τραυματισμός ή κάκωση, αντίθετα θα μας βοηθήσουν τα επιθέματα πάγου. Η φυσιοθεραπεία βοηθά στη λύση του μυϊκού σπασμού καθώς και στον περιορισμό του πόνου. Τα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν, αλλά χρειάζεται σύνεση και την καθοδήγηση γιατρού.

Πότε τα πράγματα είναι σοβαρά, ώστε να πρέπει να πάω στο γιατρό

Η οσφυαλγία μπορεί να κρύβει, σε ορισμένες περιπτώσεις άλλες, πιο σοβαρές αιτιολογίες, γι’ αυτό και πηγαίνουμε αμέσως στον γιατρό όταν ο πόνος συνοδεύεται από κάψιμο κατά την ούρηση, από δυσκαμψία ή όταν ο πόνος στη μέση εμφανίζεται μέσα στη νύχτα, μας δυσκολεύει στις κινήσεις, επεκτείνεται στο πόδι (ισχιαλγία) ή είναι συχνός και επίμονος.

Αλλάζουμε στάση ζωής απέναντι στα πράγματα για να νικήσουμε τον πόνο στη μέση!

Παρακάτω περιγράφονται κάποιες απλές, μα σημαντικές, αλλαγές στις συνήθειές μας, ώστε να διευκολύνουμε τον οργανισμό μας και να αποφύγουμε ή να νικήσουμε τον πόνο στη μέση:

  • Όταν θέλουμε να σηκώσουμε κάτι από το πάτωμα, δεν σκύβουμε ποτέ απευθείας, αλλά λυγίζουμε πρώτα τα γόνατά μας και βάζουμε τη δύναμη στα πόδια.
  • Αν, πάλι, πρέπει να μείνουμε όρθιο είτε γιατί περιμένουμε κάπου, είτε επειδή κάνουμε δουλειές τότε καλό είναι να κρατάμε τα πόδια μας ανοιχτά, σε σχήμα V.
  • Δεν σηκώνουμε απότομα βάρη, δεν σκύβουμε με τεντωμένα πόδια, δεν σηκωνόμαστε ποτέ απότομα από το κρεβάτι.
  • Εφόσον πρόκειται να καθίσουμε για πολλή ώρα, τότε φροντίζουμε να σηκωνόμαστε κάθε μία ώρα περίπου.
  • Όταν τρώμε, όταν δουλεύουμε μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή όταν βλέπουμε τηλεόραση, κρατάμε πάντα την πλάτη μας σε ορθή θέση και έχουμε την οθόνη στο ύψος των ματιών μας.
  • Η γυμναστική, ιδίως το κολύμπι, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η ενδυνάμωση των κοιλιακών και των ραχιαίων, οι ήπιες διατάσεις για τη σπονδυλική στήλη μπορούν να μας βοηθήσουν στην αποφυγή των πόνων της μέσης.

Γυμναστική για τη μέση

Ξαπλώνουμε ανάσκελα με λυγισμένα τα γόνατα και τις παλάμες να ακουμπούν στο έδαφος. Από αυτή τη θέση ανασηκώνουμε τη λεκάνη μας ευθεία προς τα πάνω με αργό ρυθμό και επαναφέρουμε στην αρχική θέση. Κάνουμε 2 σετ των 10 επαναλήψεων με διάλειμμα ανάμεσα στα σετ.

Από ξαπλωτή ύπτια θέση με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν στο έδαφος, ανασηκώνουμε ελαφρά το πάνω μέρος της πλάτης, μέχρι εκεί που νιώθουμε ότι δουλεύει ο μυς, χωρίς όμως να πονάμε. Διατηρούμε τον αυχένα σταθερό. Εκτελούμε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

Ξαπλώνουμε ανάσκελα και φέρνουμε και τα δύο γόνατα προς το στήθος ενώ τα κρατάμε με τις παλάμες μας. Μένουμε εκεί για περίπου 20 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με κάθε πόδι χωριστά, εκτελώντας 2 σετ από 15 δευτερόλεπτα στο καθένα. Πρόκειται για μια διάταση που χαλαρώνει την περιοχή της μέσης, αλλά και τους γλουτιαίους.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα