Υψηλά επίπεδα εθισμού στον τζόγο για έφηβους κι ανήλικους

Νωρίτερα από 12 τους χρόνια, γνωρίζουν τα παιδιά πώς παίζονται τα τυχερά παιχνίδια

0 369

Ακόμη μία έρευνα περιγράφει με μελανά χρώματα τα επίπεδα εθισμού στον τζόγο στην Κύπρο!

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Κύπρο, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερεύνησε και η ερευνητική ομάδα έφερε ανησυχητικά αποτελέσματα, με ενδείξεις εθισμού στον τζόγο σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού, σε νεαρά άτομα, ακόμη και σε ανήλικους!

Εν πολλοίς, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η προηγούμενη έρευνα για τον τζόγο στο νησί της Αφροδίτης, που είχε αποκαλύψει ότι οι Κύπριοι τζογάρουν από 12 ετών!

Το πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Νεάπολις δημοσίευσε την έρευνα που φέρνει την Κύπρο στις πρώτες θέσεις των πληθυσμιακών ομάδων, που ασχολούνται συστηματικά με τον τζόγο. Θυμίζουμε ότι επανειλημμένα έρευνες δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι εθίζονται στον τζόγο.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νεάπολις Κατερίνα Φλωρά, από αυτό το 75% του ενασχολούμενου με τα τυχερά παιγνίδια πληθυσμού, ποσοστό 6%, χαρακτηρίζονται ως παθολογικοί ή προβληματικοί παίκτες.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ξεπερνά τo 8%, ενώ ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος εμφανίζεται πολύ χαμηλότερος, γύρω από το 3%, παρόλο που η σύγκριση μεταξύ χωρών είναι δύσκολη εξαιτίας κυρίως των διαφορετικών μεθόδων αξιολόγησης που ακολουθούνται.


Στην Κύπρο τα παιδιά από την ηλικία των 12,5 ετών αρχίζουν να παίζουν τυχερά παιχνίδια, έχουν ασχοληθεί με την εκμάθηση του πώς παίζονται τα τυχερά παιχνίδια σε ακόμη μικρότερες ηλικίες! Παράλληλα, το 75% του συνολικού πληθυσμού των Ελληνοκυπρίων άνω των 15 ετών ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια.


Σύμφωνα με την κυρία Κατερίνα Φλωρά, “αρχίζοντας από το γεγονός ότι σε κάθε γωνιά της Κύπρου έχει ανοίξει γραφείο στοιχημάτων, αλλά και την έντονη διαφημιστική εκστρατεία που τα υπέρογκα έσοδα και κέρδη του επιτρέπουν να πραγματοποιεί, παρασύρει μεγάλη μερίδα των νέων ανθρώπων στην ενασχόληση με τα τυχερά παίγνια. Επίσης, η επινόηση και εισαγωγή όλο και πιο ελκυστικών παιχνιδιών λειτουργεί σαν δέλεαρ. Η μεγάλη γκάμα παιχνιδιών καλύπτει κάθε γούστο και αποτελεί κράχτη για τους νέους κυρίως ανθρώπους“.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αρχίζοντας από τα «αθώα» παιγνίδια, πολλά άτομα εθίζονται στον τζόγο και χάνουν μεγάλα ποσά και περιουσίες με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομικά και οικογενειακά αδιέξοδα“, τονίζει η κυρία Φλωρά.

Οι συνέπειες είναι σοβαρότατες. Η πρώτη και πιο άμεση είναι η πλήρης οικονομική καταστροφή με το εξαρτημένο άτομο να δανείζεται από τράπεζες και πρόσωπα, να συσσωρεύει χρέη, να χάνει περιουσιακά στοιχεία. Είναι αυτονόητο ότι επέρχεται βαθιά κρίση στην οικογένεια και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Το εξαρτημένο από τον τζόγο άτομο φαίνεται να μην υπολογίζει τίποτα και κανέναν μπροστά στην ανάγκη του να παίξει“, προσθέτει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα