Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νομοσχέδιο για τα online παίγνια

Θα περιλαμβάνει και τις μεθόδους & υποχρεώσεις προστασίας του παίκτη

0 153

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστάλη στα τέλη του Μαρτίου 2019 το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που τέθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο και με το οποίο επιχειρείται η ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα.

Το Σχέδιο Νόμου (“Ρυθμίσεις για την αγορά διαδικτυακών παιγνίων – Τροποποίηση του ν. 4002/2011”) αναρτήθηκε στο σύστημα TRIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα τελεί σε διαβούλευση για διάστημα 3 μηνών κατ’ ελάχιστον, προτού επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να το θέσει προς ψήφιση. Η λήξη της περιόδου διαβούλευσης, δηλαδή η περίοδος status quo, κατά τη διάρκεια της οποίας είναι δυνατόν να υποβληθούν ενστάσεις είναι η Τρίτη 2 Ιουλίου 2019.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αν εγκριθεί, θα ρυθμίσει και τις προστατευτικές διαδικασίες του κάθε παίκτη έναντι της συμμετοχής σε τυχερά παίγνια (τζόγος).

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως αποκλειόμενος παίκτης πλέον ορίζεται ο παίκτη ο οποίος, είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε κατόπιν αιτήσεως δικαστικού συμπαραστάτη, είτε κατόπιν δικαστικής αποφάσεως, καθώς και με κάθε άλλο νόμιμο τρόπο δεν μπορεί να συμμετέχει σε τυχερά παίγνια, ως αυτοαποκλειόμενος ή όχι.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι του νομοσχεδίου, έχουν ληφθεί υπόψη και έχουν ενταχθεί ορισμένες αλλαγές. Η πιο σημαντική αλλαγή έναντι του προσχεδίου που είχε τεθεί προς διαβούλευση είναι η χρονική ισχύς των αδειών που θα παραχωρηθούν, η οποία αυξάνεται στα 7 χρόνια, από 5 που αρχικά είχε προβλεφθεί. Η αλλαγή αυτή ικανοποιεί την πλειονότητα των εταιρειών της αγοράς που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση και είχαν ζητήσει την επέκταση της διάρκειας της άδειας.

Ωστόσο, το κόστος απόκτησης των αδειών παραμένει αμετάβλητο και ορίζεται σε 4 εκατ. ευρώ για τη στοιχηματική και επιπλέον 1 εκατ. ευρώ για την άδεια λοιπών διαδικτυακών παιγνίων. Αυτό προφανώς και δεν ικανοποιεί τις εταιρείες…

Για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, προβλέπονται αποκλειστικά δύο τύποι αδειών: α) άδεια για διεξαγωγή στοιχηματικών παιγνίων, ήτοι αθλητικών και μη στοιχημάτων και β) άδεια λοιπών διαδικτυακών παιγνίων.

Αναφέρεται επίσης ότι “ο Υπουργός Οικονομικών, με απόφασή του μετά από εισήγηση της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ), δύναται να εκδίδει άδειες για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις και να ρυθμίσει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες”, κάτι που αφήνει περιθώρια για την αδειοδότηση και άλλων τύπων παιχνιδιών στο μέλλον. Πάντως, εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ρύθμισης των online τυχερών παιγνίων τα VLTs, παιχνίδια με γεννήτριες τυχαίων αριθμών. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ως προς αυτό το ζήτημα και μιας και τα VLTs είναι νόμιμα ως προς τον επίγειο στοιχηματισμό, θα εγερθούν ενστάσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου -και αυτό δεν άλλαξε από πριν τη διαβούλευση μέχρι και την αποστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- προβλέπεται ρητά ότι οι υποψήφιοι κάτοχοι άδειας υποχρεούνται να διεξάγουν τυχερά παίγνια μέσω ιστοτόπου με ονομασία χώρου με κατάληξη “.gr”. Κάθε υποψήφιος μπορεί να έχει έως δύο άδειες διαφορετικού τύπου (μία άδεια στοιχηματικών παιγνίων και μία άδεια λοιπών διαδικτυακών παιγνίων) ανά ιστότοπο. Σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος επιθυμεί να αιτηθεί περισσότερες άδειες ίδιου τύπου, υποχρεούται να καταβάλλει το αντίστοιχο αντίτιμο. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται μία άδεια να έχει αναφορά σε περισσότερους από έναν ιστότοπους, ενώ προβλέπεται ρητά ότι η άδεια διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου χορηγείται με απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π.

Σε ό,τι αφορά τους αποδεκτούς τρόπους πληρωμής, με την τροποποίηση του άρθρου 49 του ν. 4002/2001 προστίθενται στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών από συμμετοχή σε τυχερά παίγνια τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που είναι αδειοδοτημένα (σύμφωνα με τον 4021/2011).

Συνολικά με το Σχέδιο Νόμου προωθούνται αντικαταστάσεις και προσθήκες σε βασικούς και τεχνικούς ορισμούς που είχαν δοθεί με τον αρχικό νόμο του 2011, με στόχο την επικαιροποίησή τους ώστε να προσαρμόζονται στην ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, όπως αυτή ρυθμίζεται με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία. Ενδεικτικά εισάγεται η βασική έννοια του “κατόχου άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου” στο πλαίσιο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας της εν λόγω αγοράς. Εισάγεται η έννοια “των λοιπών διαδικτυακών παιγνίων” ως ειδική κατηγορία παιγνίων που θα μπορούν να αδειοδοτηθούν με τη νέα διαδικασία του παρόντος και προστίθεται ο όρος των “συνεργατών” που αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία συνεργαζόμενων με τους κατόχους άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα