Οι Κύπριοι τζογάρουν από 12 ετών!

Τεράστιο μπάτζετ υπέρ των εθισμένων στον τζόγο εγκρίνει η κυπριακή Βουλή

0 176

 

Η Αρχή Στοιχημάτων της Κύπρου αναμένεται από μέρα σε μέρα να έχει στη διάθεσή της 1.000.000 ευρώ, που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή για εφαρμογή δράσεων με σκοπό την ενίσχυση των μηχανισμών και των προγραμμάτων προστασίας νεαρών ατόμων και παθολογικών παικτών που είναι εθισμένοι στο στοίχημα και στα τυχερά παιχνίδια.

Πρόκειται για σημαντικό μπάτζετ, ένα μεγάλο ποσο που θα καλύψει ένα κενό κοινωνικής πολιτικής που παρατηρείται σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, ακόμη και στις ΗΠΑ.

Η Αρχή Στοιχημάτων της Κύπρου φέρεται αποφασισμένη να εκπονήσει μία Εθνική Στρατηγική για το υπεύθυνο παιχνίδι και την παθολογική ενασχόληση.

  • Με το μπάτζετ που θα εκταμιευτεί προβλέπεται η δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου πρόληψης και παρέμβασης που θα έχει ως στόχο την παροχή ενημέρωσης και στήριξης στους παίκτες και στο ευρύτερο κοινό.

Ειδικές υπηρεσίες, αξιολογημένες από την Αρχή Στοιχημάτων της Κύπρου αλλά και από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Υγείας της αδελφής χώρας θα επιβλέψουν τα κέντρα παροχής θεραπευτικών προγραμμάτων προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού. Σκοπός είναι να αξιολογηθούν τα κέντρα, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του και να δοθούν κίνητρα -οικονομικά και όχι μόνο- για να ανοίξουν κι άλλα.

Ακόμη, η Αρχή Στοιχημάτων της Κύπρου εξετάζει τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

  • Δημιουργία και παροχή εργαλείου αυτοαποκλεισμού μέσω ειδικής πλατφόρμας  το οποίο θα δίνει οικειοθελώς τη δυνατότητα στους παίκτες να μην μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών στοιχήματος και τυχερού παιχνιδιού.
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια στα σχολεία και στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού για τον εθισμό στον τζόγο, με την καθιέρωση εβδομάδας ενημέρωσης, η οποία, ορίστηκε για τον Οκτώβριο 2019.
  • Διενέργεια σχετικής έρευνας για περαιτέρω ανάλυση των χαρακτηριστικών και τη συμπεριφορά των χρηστών τυχερών παιχνιδιών.
  • Οι παραπάνω ενέργειες είναι πολύ σημαντικές για την κοινωνική συνοχή και την επανένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν εθισμό με τον τζόγο, στο πλαίσιο της κοινωνικής φροντίδας.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η τελευταία παγκύπρια ποσοτική έρευνα. που διενεργήθηκε για την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, από την IMR και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το διάστημα Νοεμβρίου 2017 – Ιανουαρίου 2018, σε τυχαίο δείγμα 3.000 ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, κατέδειξε ότι το 75% των Κυπρίων ηλικίας 15 ετών και άνω, που αντιστοιχεί σε 399.750 άτομα, παίζουν σήμερα τυχερά παιχνίδια.

Από αυτούς, το 81% (323.798 άτομα) χαρακτηρίζονται ως παίκτες εκτός κινδύνου, το 13% (51.967 άτομα) θεωρούνται παίκτες με συμπτώματα πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς και το 6% (23.985 άτομα) χαρακτηρίζονται ως παθολογικοί παίκτες. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια έρευνα, οι Κύπριοι έχουν την πρώτη τους επαφή με τα τυχερά παιχνίδια, ήδη από την ηλικία των 12,5 ετών, ως παθητικοί αποδέκτες εμπειριών που σχετίζονται με τον τζόγο, μέχρι και ως παίκτες, που παράνομα τοποθετούν δελτία στοιχηματισμού!

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα