ΚΕΘΕΑ: Πρόγραμμα απεξάρτησης από εθισμό σε τυχερά παίγνια

Το πρόγραμμα που υποστηρίζει την απεξάρτηση από τυχερά παίγνια ονομάζεται ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ

0 629

Το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ που υποστηρίζει την απεξάρτηση από τυχερά παίγνια ονομάζεται ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ και φιλοξενείται σε ένα παλιό κτίριο, στην οδό Χαρβούρη 1, στο Μετς, λίγο πιο κάτω από τα κεντρικά γραφεία του ΚΕΘΕΑ. Στην οδό Χαρβούρη, το ισόγειο, καθώς και 2 όροφοι της εκεί πολυκατοικίας είναι αφιερωμένοι στο πρόγραμμα απεξάρτησης, με συναντήσεις των εξαρτημένων ατόμων με ψυχολόγους. Άλλωστε, πρόκειται για ήσυχη περιοχή,  που βοηθάει στη διατήρηση της ανωνυμίας.

ΚΕΘΕΑ θεραπευτικό πρόγραμμα

[box type=”success” align=”aligncenter” width=”300x300px” ]Το ΚΕΘΕΑ είναι υποχρεωμένο να διατηρεί την ανωνυμία σας. Μπορείτε να το επισκεφθείτε και να αρχίσετε μια δωρεάν θεραπεία τώρα, αν νιώθετε ευάλωτοι προς τα τυχερά παίγνια.[/box]

ΚΕΘΕΑ θεραπευτικό πρόγραμμα

Η θεραπεία απεξάρτησης από τον τζόγο στο ΚΕΘΕΑ στηρίζεται σε ένα εξατομικευμένο πλάνο που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου, ώστε αυτός να μην αποκόπτεται από το περιβάλλον του και τις δραστηριότητές του.

Στα θεραπευτικά προγράμματα παρέχεται ατομική συμβουλευτική, ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχιατρική υποστήριξη, οικογενειακή θεραπεία ή θεραπεία ζεύγους.

Το αρχικό πλάνο είναι οι συνεδρίες του ενδιαφερόμενου στο ΚΕΘΕΑ να διεξάγονται μία με 2 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, ρωτώντας πρώην εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ και ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα, εκείνοι εξέφρασαν το παράπονο πως θα μπορούσε η ένταξη στο πρόγραμμα να ήταν πιο άμεση, τη στιγμή δηλαδή που το εξαρτημένο άτομο παίρνει απόφαση να απεξαρτηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει μια σοβαρή καθυστέρηση στην είσοδο και ολοκλήρωση του προγράμματος. Είναι κάτι που η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ επείγει να βελτιώσει.

ΚΕΘΕΑ θεραπευτικό πρόγραμμα

Παρ’ όλα αυτά, η θεραπευτική υποστήριξη παράγει αποτελέσματα και υπάρχουν αρκετά άτομα που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα είναι ο δημοσιογράφος Ηλίας Αναστασιάδης, ο οποίος ακολούθησε το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, έστω και με δυσκολίες και μετέπειτα, περιέγραψε τη ζωή του και την εμπειρία του στο βιβλίο Δευτέρα.

Εκτός όμως από εκείνον, υπάρχουν δεκάδες που επιλέγουν να ζητήσουν βοήθεια από το πρόγραμμα. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν τετραψήφιες γραμμές τηλεφωνικής βοήθειας του ΚΕΘΕΑ.

[box type=”info” align=”aligncenter” width=”300x300px” ]Ειδικά για τον τζόγο -το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ- το τηλέφωνο είναι το 1114. Για τις υπόλοιπες εξαρτήσεις που αναλαμβάνει το ΚΕΘΕΑ (αλκόολ, ναρκωτικά, διαδίκτυο), το αντίστοιχο τηλέφωνο είναι το 1145.[/box]

Ο κύριος Κώστας, στα 60 του, έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Η συνήθεια του τζόγου έτρεχε στο αίμα του, μέσα στη ζωή του, παράλληλα με την οικογένειά του, τη δουλειά του και όσα του άρεσαν. Στην πραγματικότητα, του απομυζούσε την καθημερινότητα.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, του άρεσε να βάζει στοιχήματα από μικρός, από το σχολείο ακόμη. Το έπαθλο ήταν αντικείμενα, αξίας ή μη. Στα 19 του, επισκέφθηκε πρώτη φορά λέσχες και χαρτόπαιζε. Δεν σταμάτησε ούτε όταν παντρεύτηκε, ούτε όταν η γυναίκα του έμεινε έγκυος. Είχε ξεκινήσει μια καλή δουλειά, είχε αρχίσει να βγάζει καλά χρήματα, αλλά εκείνος είχε το μυαλό του σε ολοένα και μεγαλύτερα στοιχήματα: Το 2003 άρχισε να τζογάρει στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα, έπαιζε τυχερά παιχνίδια με ποδοσφαιρικούς αγώνες και αριθμολαχεία στο πρακτορείο της γειτονιάς του. Πώς δεν τον κατάλαβαν οι δικοί του; Έλεγε ψέματα. Πολλά ψέματα. “Έφευγα από το σπίτι δήθεν για δουλειά και επέστρεφα μετά από 20 ημέρες, έχοντας χάσει μια περιουσία. Το πρόγραμμα ήταν η λύτρωσή μου. Επιτέλους, χαίρομαι την ζωή και τα παιδιά μου”, δήλωσε ο ίδιος. Ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή!

Το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ ξεκίνησε το 2003, με στόχο την αντιμετώπιση εξαρτήσεων. Σε αντίθεση με τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι εξαρτημένοι από τζόγο και αλκοόλ αργούν να αντιληφθούν το πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους. Ωστόσο, σταδιακά η εξάρτηση κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την συμπεριφορά τους, πέρα από το πορτοφόλι τους.

ΚΕΘΕΑ θεραπευτικό πρόγραμμα

Ο χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ κυμαίνεται γύρω στα 2 χρόνια, ανάλογα με τις διαθέσιμες ώρες για ψυχολογικές συνεδρίες, τον προγραμματισμό του ΚΕΘΕΑ και τη συνέπεια του ενδιαφερόμενου.

Μέσα σε όλο το πρόγραμμα αποθεραπείας ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, όπως και στα υπόλοιπα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, η λύση κρύβεται στην κατανόηση της αιτίας που προκάλεσε το πρόβλημα εξαρχής. Γιατί ο κύριος Κώστας στράφηκε στον τζόγο; Γιατί ο 40χρονος κύριος Μιχάλης δεν καταφέρνει να έχει προσωπική ζωή; Γιατί η κυρία Μαρίνα έπινε κρυφά για 10 χρόνια, αφότου έχασε τη μητέρα της; Το εξαρτημένο άτομο βρίσκει βοήθεια και στηρίγματα για να κοιτάξει βαθιά μέσα του…

Το επόμενο στάδιο, μετά τον εντοπισμό και τη βαθιά κατανόηση των αιτιών, είναι οικοδόμηση ενός νέου τρόπου ζωής, απαλλαγμένου από το πρόβλημα, για το κάθε άτομο.

ΚΕΘΕΑ θεραπευτικό πρόγραμμα

Το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ δίνει βάση στα ακόλουθα:

  • Διερεύνηση και κατανόηση της πορείας που έχει οδηγήσει το άτομο στην προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια.
  • Στρατηγικές και μεθόδους για τη μείωση της ενασχόλησης με τον τζόγο.
  • Ανάπτυξη κινήτρων για την αποχή από τα τυχερά παίγνια.
  • Εκπαίδευση για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού ρίσκου.
  • Εκμάθηση μεθόδων επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης διαπροσωπικών σχέσεων.
  • Θεραπεία οικογένειας και θεραπεία ζεύγους.
  • Η παροχή των υπηρεσιών είναι δωρεάν, τηρείται το απόρρητο και προστατεύεται η ανωνυμία.

ΚΕΘΕΑ θεραπευτικό πρόγραμμα

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ξανά ότι οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ και του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ παρέχονται δωρεάν, τηρείται το απόρρητο και προστατεύεται η ανωνυμία. Άλλωστε, όλες οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν υποχρέωση να προτείνουν το ΚΕΘΕΑ, αν ο παίκτης του στοιχήματος νιώσει ότι έχει εξαρτηθεί, αν το δηλώσει, ή αν εκείνες λάβουν γνώση με οποιονδήποτε τρόπο και τότε απαγορεύουν οποιαδήποτε συνέχεια του στοιχηματισμού, βάσει νόμου. Άλλωστε, όλες οι εταιρείες αναφέρουν ότι ο στοιχηματισμός ενδέχεται να προκαλέσει εξάρτηση και απώλεια περιουσίας και συνιστούν και υποστηρίζουν μόνο υπεύθυνο στοιχηματισμό. Ταυτόχρονα, δέχονται μόνο παίκτες άνω των 21 ετών.

ΚΕΘΕΑ θεραπευτικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ που ήρθαν στα χέρια μας, οι περισσότεροι που απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα απεξάρτησης από τυχερά παίγνια ήταν άνδρες. Το ποσοστό αυτό έφτασε το 86% για άνδρες ηλικίας 24 έως 60 ετών (έτος 2016). Το 75% αυτών είχε σταθερή δουλειά, το 57% ήταν παντρεμένοι και το 26% από αυτούς έπαιζαν τυχερά παίγνια καθημερινά.

Στην προσπάθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ, οι άνδρες κατέχουν και πάλι τη μερίδα του λέοντος (74%), αλλά διαφέρουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά: Το 4% ήταν ανύπαντροι, το 63% είχαν σταθερή εργασία, το 30% κατανάλωνε αλκοόλ σε καθημερινή βάση.

Πηγή: bet3.GR

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα