Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν κοκαΐνη & ecstasy στο dark web

Η χρήση κοκαΐνης και η παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών αποτελούν τις κυρίαρχες τάσεις στην Ευρώπη

0 345

Η χρήση κοκαΐνης και η παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών αποτελούν τις κυρίαρχες τάσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο στις Βρυξέλλες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Η τεχνολογία των νέων μέσων φέρεται να βοηθά τη διακίνηση των ναρκωτικών, καθώς έχουν καταγραφεί δημιουργίες ειδικων εφαρμογών για τη διακίνηση παράνομων ουσιών. Για το συγκεκριμένο θέμα είναι διαδεδομένος ανάμεσα στην ευρωπαϊκή νεολαία ο όρος “Uberization”.

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για πώληση ναρκωτικών μέσα στο “σκοτεινό διαδίκτυο”, δηλαδή το dark web. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, “οι πωλητές ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον παρέχοντας πρόσθετες υπηρεσίες, όπως δυνατότητα άμεσης και ευέλικτης παράδοσης“.

Τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι δεν αυξάνεται μόνον η διαθεσιμότητα των καθιερωμένων φυτικής προέλευσης ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, αλλά ότι αναπτύσσεται επίσης μια αγορά στο πλαίσιο της οποίας τα συνθετικά ναρκωτικά και τα ναρκωτικά που παράγονται στην Ευρώπη διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο“. Η παραπάνω ανάλυση ανήκει στον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), Αλέξις Γκούσντελ.

Ακόμη, παρατηρείται χρήση υψηλής δραστικότητας συνθετικών οπιοειδών, στις νέες τεχνικές παραγωγής MDMA (το γνωστό “ecstasy”) και αμφεταμινών, καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τη μετατροπή της μορφίνης σε ηρωίνη εντός των συνόρων της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν 96 εκατομμύρια ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ηλικίας 15-64 ετών) έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας στη ζωή τους, ενώ εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια άτομα υποβάλλονται κάθε χρόνο σε θεραπεία για χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Το 2018 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ΕΕ 55 νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS), ανεβάζοντας σε 730 τον συνολικό αριθμό των ουσιών που παρακολουθούσε ο Οργανισμός.

Από το 2014, ο αριθμός των χρηστών κοκαΐνης που εισάγονται σε θεραπεία για πρώτη φορά, αν και παραμένει σχετικά μικρός, καταγράφει αύξηση άνω του 35%, με αυξήσεις να παρατηρούνται σχεδόν στα 2/3 των χωρών. Σε κάποιες χώρες, η κοκαΐνη συνδέεται με πρόσφατη αύξηση του αριθμού των θανάτων από ναρκωτικά“, αναφέρεται στην ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα