Κοκαΐνη στο Βέλγιο, μεθαμφεταμίνη στην Ανατολική Γερμανία

Έρευνα του Πανευρωπαϊκού Ομίλου Αναλύσεων Λυμάτων (Sewage Analysis CORe Group Europe)

0 192

Η κατανάλωση κοκαΐνης παραμένει σε υψηλότερο ποσοστό σε πόλεις της δυτικής και νότιας Ευρώπης, κυρίως στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με ερευνητές του Πανευρωπαϊκού Ομίλου Αναλύσεων Λυμάτων (Sewage Analysis CORe Group Europe) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Ναρκωτικά (EMCDDA).

Αντίθετα, ελάχιστη είναι η κατανάλωση σε πόλεις της ανατολικής Ευρώπης. Η μελέτη υποστηρίζει πως η αύξηση της κατανάλωσης ίσως οφείλεται στην μεγάλη διαθεσιμότητά της στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μελετώντας τα υγρά απόβλητα από 20 χώρες της Ευρώπης, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι κάτοικοι και επισκέπτες στην ανατολικογερμανική πόλη Ερφούρτη καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες μεθαμφεταμίνης, τις μεγαλύτερες εκ των 73 πόλεων, που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Πολλές από τις μεγάλες πόλεις που πήραν μέρος στη μελέτη, κυρίως σε Βέλγιο, Γερμανία και Ολλανδία, έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση MDMA. Το γεγονός μάλιστα ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης και MDMA πραγματοποιείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ενώ της μεθαμφεταμίνης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δεν προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές.

  • Τα δείγματα υπολογίζεται ότι ανήκουν σε 46 εκατομμύρια ανθρώπους και χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό τεσσάρων παράνομων ναρκωτικών: αμφεταμίνης, κοκαΐνης, MDMA και μεθαμφεταμίνης – στόχος η μελέτη και κατανόηση των συνηθειών κατανάλωσης παράνομων ναρκωτικών.

Μέσα από καθημερινή ανάλυση των λυμάτων και μελέτη των μεταβολιτών, ουσιών που παράγονται κατά τη διάσπαση των ναρκωτικών και αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω της ούρησης, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν τις ποσότητες που καταναλώνονται σε διάρκεια μίας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας, το Τσέμνιτσερ της Σαξονίας, δύο ώρες περίπου από την Ερφούρτη, είναι με 196,2 mg μεθαμφεταμίνης η δεύτερη πόλη στη λίστα της έρευνας. Τρίτη έρχεται η Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας, με 174,6 mg. Όπως σημειώνει η EMCDDA, η χρήση μεθαμφεταμίνης ήταν συγκεντρωμένη παραδοσιακά στην Τσεχία και τη Σλοβακία.

  • Το τελευταίο χρονικό διάστημα η χρήση μεθαμφεταμίνης φαίνεται να εξαπλώνεται στα ανατολικογερμανικά κρατίδια αλλά και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως για παράδειγμα σε πόλεις της Φινλανδίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε λύματα, προερχόμενα από 73 ευρωπαϊκές πόλεις, σχετικά με την κατανάλωση ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα