Η νέα διαδρομή διάθεσης κοκαΐνης στα Βαλκάνια

Η παραγωγή κοκαΐνης στη Νότια Αμερική αλλάζει τους διαύλους εμπορίας

0 179

Η αύξηση της παραγωγής κοκαΐνης στη Νότια Αμερική επηρεάζει πλέον εντός του 2019 και την ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών.

Η παράνομη εμπορία ναρκωτικών δραστηριοποιείται πλέον με όρους διαφορετικούς, όπως καταδεικνύει σχετική έρευνα “Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά – Τάσεις και εξελίξεις” του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA). Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει την συγκεντρωτική αποτίμηση 30 εκθέσεων από ισάριθμες χώρες για τα ναρκωτικά, περιλαμβάνοντας πλήρη στοιχεία, διαγράμματα και γραφικές παραστάσεις, μαζί με επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί εγχωρίως σε κάθε χώρα που βρίσκεται στα “ραντάρ” της EMCDDA. Η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία για τα έτη 2017 και 2018, βάσει των σχετικών εκθέσεων των 30 χωρών.


Πλέον γίνεται κατανοητό ότι δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των χρηστών και συνάμα, δημιουργούνται πιο σύνθετες προκλήσεις για την επιβολή της νομοθεσίας: Οι λαθρέμποροι ναρκωτικών φέρονται ότι ήδη έχουν προχωρήσει σε τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τις υπάρχουσες οδούς εφοδιασμού. Παράλληλα, συμφωνούν και ενεργοποιούν νέες εισόδους!

Η έκθεση έχει ως σκοπό να προσφέρει ολοκληρωμένη εικόνα στους ενδιαφερόμενους φορείς και να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για τις νέες τάσεις που παρατηρούνται στον τομέα των ναρκωτικών, βοηθώντας στον προσδιορισμό προτεραιοτήτων για τον εθνικό και τοπικό στρατηγικό σχεδιασμό, επιτρέποντας τη διενέργεια συγκρίσεων μεταξύ των χωρών και υποστηρίζοντας τις αξιολογήσεις με στοιχεία για τις τάσεις.

Το 2018 φέρεται να εμφάνισε ραγδαία αύξηση των επιπέδων της τρέχουσας παραγωγής ναρκωτικών στην Ευρώπη, με την παραγωγή αυτή να βρίσκεται, όπως γίνεται αντιληπτό, πιο κοντά στις αγορές των καταναλωτών!


Παράλληλα, οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες που διατίθενται στις αγορές ναρκωτικών της Ευρώπης συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα για τη δημόσια υγεία και αποτελούν πρόκληση για τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εντός του 2018 υπερψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο νομοθετικές διατάξεις που έχουν ενισχύσει την ανταλλαγή πληροφοριών για τις νέες ουσίες που εμφανίζονται στην αγορά. Παράλληλα, κατάφερε να περιορίσει τον χρόνο που απαιτείται για την αξιολόγηση των κινδύνων και τον έλεγχο αυτών των ουσιών στο εσωτερικό της Ευρώπης. Ωστόσο, η δημιουργία νέων διόδων δημιούργησε ένα νέο “τυφλό σημείο” στη διαδικασία της μεταφοράς και της εμπορίας ναρκωτικών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα άκρως ισχυρά συνθετικά οπιοειδή και κανναβινοειδή προκαλούν προβλήματα σε διάφορα επίπεδα και, ειδικά όσον αφορά τα παράγωγα της φαιντανύλης, εκθέτουν τους χρήστες ναρκωτικών και τους παρεμβαίνοντες πρώτης γραμμής σε μεγαλύτερο κίνδυνο.Μεταξύ άλλων, στην έκθεση αναφέρεται ότι η ηρωίνη εισέρχεται στην Ευρώπη από 4 κύριες οδούς διακίνησης.

Οι 2 κυριότερες εξ αυτών είναι η “Βαλκανική Οδός” και η “Νότια Οδός”: Η “Βαλκανική Οδός” φέρεται να διασχίζει την Τουρκία για να καταλήξει σε χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία ή Ελλάδα) και, στη συνέχεια, σε χώρες της Κεντρικής, της Νότιας και της Δυτικής Ευρώπης.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα