Η κοκαΐνη ικανή να σπάσει τα αγγεία της καρδιάς

Τα άτομα που κάνουν χρήση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιας υπέρτασης

0 570

Η κοκαΐνη έχει φτάσει να θεωρείται κοινωνικό ναρκωτικό του παγκοσμίου Jet Set… Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν είναι αρκετά βλαβερή για τον άνθρωπο.

Η κατάχρηση κοκαΐνης προκαλεί σημαντική βλάβη στο καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με μια περίληψη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Παρά τη νομοθεσία του Harrison για τα ναρκωτικά του 1914 (απαγόρευση της χρήσης κοκαΐνης χωρίς συνταγή), η εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με την κοκαΐνη ήταν παρούσα ακόμη και στη δεκαετία του 1970, επιτρέποντας την αποκορύφωση της κατάχρησης κοκαΐνης με καταπληκτικό αριθμό σε περισσότερα από 2 εκατομμυρίων χρηστών μόνο στις ΗΠΑ μέχρι το 2007. Η αντίληψη αυτή την έκανε να εξαπλωθεί από άποψη προτίμησης.

Η κοκαΐνη χρησιμοποιείται μέσω διαφόρων οδών: ενδοφλέβια, εισπνεόμενη, απορροφούμενη από το βλεννογόνο. Η οδός χορήγησης με τη σειρά της μπορεί να μεταβάλλει τον χρόνο εκδήλωσης, τη διάρκεια και τις καρδιαγγειακές της επιδράσεις.

Η αιμοδυναμική επίδραση εξαρτάται από τη δόση κοκαΐνης. Λόγω των ινοτροπικών και χρονοτροπικών επιδράσεων της κοκαΐνης και της μετέπειτα αυξημένης περιφερικής αγγειοσύσπασης, τα άτομα που κάνουν χρήση κοκαΐνης θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιας υπέρτασης.

Μελέτη 3.848 νεαρών ενηλίκων δεν έδειξε διαφορές μεταξύ των χρηστών και των υπολοίπων και σύμφωνα με τους ερευνητές δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για να εξηγηθεί αυτό.

Σε 2 μελέτες των ΗΠΑ σχετικά με τον διαχωρισμό της αορτής, διαπιστώθηκε ότι η κατάχρηση κοκαΐνης κυριαρχεί (37% και 9,8%). Η πορεία της χρήσης κοκαΐνης μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, καθώς μια μελέτη διαπίστωσε ότι 13 από τους 14 συμμετέχοντες με οξύ αορτικό διαχωρισμό που σχετίζεται με την κοκαΐνη καπνίζουν κρακ κοκαΐνης.

Επιπλέον σύμφωνα με τους ερευνητές, η παθοφυσιολογία της κατάχρησης κοκαΐνης μπορεί να έχει επιβλαβή επίδραση στην ισορροπία προσφοράς-ζήτησης οξυγόνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση προκάρδιου άλγους και να οδηγήσει τα άτομα αυτά στα Επείγοντα Ιατρεία.

Ο κίνδυνος για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) έχει συσχετιστεί με 24-πλάσια αύξηση κατά την πρώτη ώρα μετά τη χρήση κοκαΐνης. Ωστόσο, το ΟΕΜ που σχετίζεται με την κοκαΐνη μπορεί να διαλάθει της διάγνωσης επειδή ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με την κοκαΐνη δεν είναι πάντα καρδιακός και ένα μη φυσιολογικοί ΗΚΓ είναι συνηθισμένο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση κοκαΐνης μπορεί επίσης να προκαλέσει οξεία εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας (ΚΑ), με έντονη αύξηση στις πιέσεις της αριστερής κοιλίας (ΑΚ), διάταση της αριστερής κοιλίας και μείωση της συσταλτικότητάς της.

Η κοκαΐνη, που σαφώς δρα ως αναστολέας των μυοκαρδιακών διαύλων ιόντων νατρίου, καλίου και ασβεστίου, μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες σε υψηλότερο κίνδυνο για αρρυθμίες

Ακόμη, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η χρήση κοκαΐνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και αγγειίτιδας, αλλά τα στοιχεία είναι ασαφή.

Για τη θεραπεία των αρρυθμιών, οι συγγραφείς συνέστησαν την πλήρη εκτίμηση του ασθενούς ελέγχοντας τη θερμοκρασία του σώματος, την αιμοδυναμική σταθερότητα, τα επίπεδα pH, την παρουσία ισχαιμίας και διενεργόντας ΗΚΓ και μέτρηση ηλεκτρολυτών. Το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της τοξικότητας της κοκαΐνης και οι βενζοδιαζεπίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του αυξημένου συμπαθητικού τόνου. Οι μη-εκλεκτικοί β-αναστολείς είναι επίσης μια επιλογή θεραπείας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα