Για να ξεφύγεις από τα ναρκωτικά, χρειάζεται να σε ξαναφτιάξεις από την αρχή!

Κατά πόσον είναι έτοιμοι να μάθουν νέα ενδιαφέροντα στον εαυτό τους και οι άλλοι να τους δεχτούν;

0 798

Τα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά άτομα, με βάση τον ορισμό της ψυχολογικής και σωματικής εξάρτησης, οι γνωστοί τοξικομανείς, έχουν τεράστια ανάγκη για αντιμετώπιση του προβλήματός τους και επανένταξης στην κοινωνία.

Τα άτομα που είναι εξαρτημένα από τα ναρκωτικά εμφανίζουν σημαντική ψυχική ή ψυχολογική εξάρτηση, κατά τη διάρκεια του εθισμού τους, που καλύπτει το 99% του προβλήματος των ναρκωτικών.

Σ’ αυτή την εξάρτηση περιλαμβάνεται η επιθυμία του νέου να παίρνει περιοδικά ή συστηματικά κάποια ναρκωτική ουσία, για να νιώσει ευχαρίστηση, ευφορία. Αντίστοιχα, είναι πιθανό ο νέος να αρχίσει χρήση ναρκωτικών προκειμένου να καλύψει μια δυσανεξία!

  • Οι ψυχολόγοι καταλήγουν ότι μέσω της χρήσης ουσιών -σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι χρήστες μαλακών ναρκωτικών, ακόμη και οι πότες- προσπαθούν να αποκτήσουν άνεση επαφής και σιγουριά στην επικοινωνία με τον συνάνθρωπό τους.

Η σωματική ή φυσική εξάρτηση, όπου ο ανθρώπινος οργανισμός του χρήστη έχει μάθει στη δράση μιας ουσίας και που στην έλλειψη της εκδηλώνει σειρά από συμπτώματα: Ιδρώτες, κομάρες, αρθραλγίες, έμετοι, δακρύρροια, ρινόρροια και άλλα…

Η επιστήμη παγκοσμίως έχει καταλήξει ότι ο ψυχολογικός παράγων κυριαρχεί, γεγονός που αποδεικνύεται από την εφαρμογή “στεγνών” προγραμμάτων απεξάρτησης, όπου χωρίς υποκατάστατα, με πλήρη όμως συνείδηση και θέληση ο νέος απέχει από τις εξαρτησιογόνες ουσίες από την πρώτη κιόλας μέρα της εισόδου του στο σύστημα.

Η αρχή της αποθεραπείας

Για να είναι επιτυχημένη μια αποθεραπεία από την οποιαδήποτε εξάρτηση -και το ίδιο άρα ισχύει και για τα ναρκωτικά- το άτομο πρέπει να εμποτιστεί με ώριμο και ειλικρινές κίνητρο. Είτε από εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα χειροτέρευση της υγείας του ή αποκοπή του από το κοινωνικό περιβάλλον, είτε από καθαρά δική του θέληση να λύσει το πρόβλημα αφότου το έχει αναγνωρίσει, είναι χρήσιμο ο εξαρτημένος να έχει αποφασίσει μόνος να αποτοξινωθεί.

Κι όμως, αυτό δεν συμβαίνει σε περισσότερους από το 2% των προσερχόμενων εξαρτημένων -από κάθε είδους εξάρτηση- στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς σε διεθνές επίπεδο. Μόνος του ο εξαρτημένος λοιπόν στην αρχή κανονίζει μια πρώτη συνάντηση με τους ειδικούς των Συμβουλευτικών Σταθμών.

Ακολουθούν συνεντεύξεις που σκοπό έχουν να αξιολογηθεί το περιστατικό, να δοκιμαστεί το κίνητρό του και να υπογράφει το συμβόλαιο απαραίτητος όρος γι αν την συνέχεια της μελλοντικής συνεργασίας.

Στον χώρο αυτό αρχίζει εργασία με τον εαυτό του, κρινόμενος, με ανταμοιβή για τις πράξεις του και την αποχή του από την όποια καταστροφική εξάρτηση. Ο πρώην εξαρτημένος αναλαμβάνει λοιπόν ο ίδιος να αποδομήσει και να οικοδομήσει εκ νέου την προσωπικότητά του.

Αρχές όπως της συνεργασίας, της συντροφικότητας, της συνέπειας, της υπευθυνότητας και της διοίκησης αποκτούνται με συμπεριφορικές ασκήσεις και τεχνάσματα μέσα στην ομάδα απεξάρτησης, σε χρονικό διάστημα μεταξύ 18 και 24 μηνών: Οι πρώην εξαρτημένοι, μαθαίνουν μια τέχνη,, συνήθως πρακτικής φύσεωε, όπως φωτογραφία, τυπογραφία, μαθαίνουν παράλληλα την αρετή της υπομονής μέσα από τις απαιτήσεις των εποπτών της ομάδας. Την ίδια στιγμή, οι γονείς -αν υπάρχουν και αν ο πρώην χρήστης είναι κάτω των 45 ετών- μπορούν να παρακολουθήσουν ειδικά συμβουλευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα.

Όταν κάποιος θεωρείται απεξαρτημένος από τις ναρκωτικές ουσίες, τότε τυπικά αρχίζει η βαθμιαία επάνοδο του στην κοινωνία. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ο πρώην χρήστης να μην είναι έτοιμος γι’ αυτό το βήμα.

Ωστόσο, υπάρχει και το μεγάλο ερώτημα κατά πόσο η κοινωνία -και δη το στενό κοινωνικό του περιβάλλον, εν πρώτοις- είναι έτοιμα να τον δεχθούν… Κι εκείνος, αντίστοιχα, πρέπει σαφώς να έχει σκληραγωγήσει τον εαυτό του και να έχει αναπτύξει άμυνες για τις πιθανές απογοητεύσεις που θα δεχτεί. Κι επίσης, απαιτείται να έχει οικοδομήσει με έναν τρόπο τον χαρακτήρα του, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει πομπό διαφορετικών μηνυμάτων και ενδιαφερόντων απ’ αυτά με τα οποία των είχαν συνδέσει οι γύρω του την εποχή που ήταν εξαρτημένος από ουσίες.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα