Αύξηση στη χρήση ουσιών στις φυλακές

0 161

Μεγάλη αύξηση στη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών εμφανίζεται στις φυλακές της Κύπρου, παρά την αυστηρή ασφάλεια που υπάρχει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, φαίνεται πως υπάρχει αύξηση και στις ψυχοδραστικές ουσίες εντός των φυλακών σε όλη την Ευρώπη και αρκετά υπολογίσιμη στην Κύπρο επίσης.

Η τελευταία κατάσχεση 104 κιλών κάνναβης από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Κύπρου (ΥΚΑΝ), καταδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας με την εξάρτηση στα ναρκωτικά, και τουναντίον την ζήτηση που υπάρχει για κάνναβη στην Κύπρο.

Η Κύπρος βρισκόταν ανάμεσα στις χώρες με χαμηλά ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελεί κατασταλτικό παράγοντα στην αντιμετώπιση της καταπολέμησης της εμπορίας ναρκωτικών. Ωστόσο, οι ήδη αυξητικές τάσεις είναι ακόμη πιο αυξημένες στις φυλακές της Κύπρου.

Αρκετά άτομα που βρίσκονται στη φυλακή, έχουν σχέσεις με το εμπόριο ναρκωτικών, και αυτός είναι και ο λόγος που έχουν δημιουργηθεί προγράμματα υποκατάστατων και άλλων θεραπευτικών προγραμμάτων μέσα στις φυλακές.

Οι έμποροι ναρκωτικών προσπαθούν να βρίσκουν νέους τρόπους εισαγωγής παράνομων ουσιών.

Συχνά επιχειρούν να μεταφέρουν ναρκωτικά στις αποσκευές τους ερχόμενοι στην Κύπρο από το εξωτερικό, και άλλοι να τα μεταφέρουν μέσω κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με την κυπριακή Αστυνομία, υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να τα εισάγουν μέσω νομίμων οδών με παράνομους τρόπους, όπως για παράδειγμα από ταχυδρομείο, τα λιμάνια, ή ακόμη και παραγγελίες μέσω του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη, και συγκεκριμένα το 2015 οι κατασχέσεις κάνναβης έφτασαν τα 226 κιλά, το 2016 τα 170 κιλά, το 2017 τα 150 κιλά και το 2018 τα 318 κιλά, ποσότητα η οποία αποτελεί ρεκόρ μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά την κοκαΐνη, για την οποία σύμφωνα με τα στατιστικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και τον Εθισμό σε Ουσίες (EMCDDA), η παραγωγή σε όλη την Ευρώπη ολοένα και αυξάνεται, παρότι επίσης αυξάνονται και οι κατασχέσεις ουσιών: Το 2015 κατασχέθηκαν 107 κιλά, το 2016 182 κιλά, το 2017 8 κιλά, το 2018 5 κιλά, ενώ το 2019 31 κιλά.

Ακόμη ένα επικίνδυνο ναρκωτικό που έκανε την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο είναι η μεθαμφεταμίνη ή αλλιώς “Crystal Meth” (κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Κύπρου κατάσχεσε 1 κιλό και 282 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης το 2015, 388 γραμμάρια το 2016, 956 γραμμάρια το 2017, 1 κιλό και 159 γραμμάρια το 2018 και 1 κιλό και 15 γραμμάρια το 2019.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα