Waxting: Μικρά παιδιά περπατούν στο δρόμο & στέλνουν SMS

Είτε μπαίνουν στο internet και επικοινωνούν μέσω Viber ή Messenger

0 332

Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει επέκταση του χεριού μας στην σύγχρονη εποχή του ηλεκτρονικού συγχρονισμού.

Αυτό συμβαίνει με τους μεγάλους, συμβαίνει όμως πολύ περισσότερο, χωρίς τον ίδιο ισχυρό λόγο, αλλά σε πιο επικίνδυνο επίπεδο για τα παιδιά.

Το φαινόμενο ονομάστηκε waxting, δηλαδή walking (περπατώντας) και texting (πληκτρολογώντας) την ίδια στιγμή. Το waxting είναι μια νέα τάση και είναι αρκετά επίφοβη διότι θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα, επειδή ακριβώς διασπάται η προσοχή του ατόμου που στέλνει μήνυμα.

Η επικίνδυνη συνήθεια πράγματι δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των παιδιών, αλλά σε αυτήν ενδίδουν και οι γονείς και μπορεί να οδηγήσει σε ευτράπελα ή ακόμη και σε πιο σοβαρά ατυχήματα. Με βάση την εμπειρία και την ψυχοσύνθεσή τους, ωστόσο, τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Όπως εξηγούν ειδικοί από το Child mind Institute, τα παιδιά έχουν μικρότερη ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεών τους.

Αν, λοιπόν, είναι δύσκολο για τους γονείς να αποσυνδεθούν, αφήνοντας στην άκρη το κινητό τους τηλέφωνο όποτε είναι επιβεβλημένο, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά και τους εφήβους. Από την άλλη, τα παιδιά έχουν μικρότερη ικανότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης πολλών ενεργειών (multiskilled) σε σχέση με τους ενήλικες, ενώ η προσοχή τους διασπάται πολύ πιο εύκολα.

Στην περίπτωση του waxting, το πρόβλημα της διάσπασης προσοχής είναι τριπλό, καθώς απαιτεί τη χρήση των χεριών και της όρασης και την ικανότητα της αντίληψης.

Waxting: Αιτία για ατυχήματα

Το waxting γίνεται συχνά η αιτία να πέσει ένας πεζός πάνω σε μια κολώνα, να συγκρουστεί με δέντρο (!) ή να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον άλλον πεζό, εικόνες που σχεδόν όλοι έχουμε δει και προκαλούν γέλιο. Από την άλλη, η ίδια συνήθεια εξελίσσεται στη βασική αιτία αύξησης των ατυχημάτων στους πεζούς.

Το 2012, όταν ακόμα το waxting δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου στο Στόνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης επεσήμανε το πρόβλημα, τονίζοντας πως το 60% των Αμερικανών έγραφε μηνύματα ενώ περπατούσε, προσθέτοντας πως οι πεζοί που γράφουν στο κινητό έχουν 61% αυξημένες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα.

Η επικινδυνότητα του waxting τονίσθηκε με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια στη μελέτη του Buffalo University, που το 2014 διαπίστωνε πως η τακτική του να γράφουμε μηνύματα ενώ περπατάμε είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από τη χρήση του κινητού κατά την οδήγηση.

Τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτή τη μελέτη 3 χρόνια αργότερα, καταγράφοντας συγκλονιστικά στοιχεία. Σχεδόν 6.000 πεζοί -ανάμεσά τους και παιδιά- τραυματίστηκαν ή έχασαν την ζωή τους, εμπλεκόμενοι σε τροχαία μέσα στο 2017, με μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων και των δυστυχημάτων να οφείλονται στο waxting. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός προσθέτει, μάλιστα, πως το ίδιο αίτιο προκαλεί πλέον και το 52% των τραυματισμών μέσα στο σπίτι!

Τα δεδομένα για την επικίνδυνη συνήθεια του waxting είναι εντυπωσιακά και για την ηλικιακή ομάδα των εφήβων. Ο οργανισμός Safe Kids Worldwide, στην έρευνά του με τίτλο “Walking Safety” (Ασφάλεια στο Περπάτημα), καταγράφει πως το 50% των πεζών, που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο, ήταν έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών, με μεγάλο ποσοστό των δυστυχημάτων να σχετίζονται με το κινητό τηλέφωνο. Η ίδια μελέτη αποκαλύπτει, επίσης, πως ένας στους πέντε μαθητές γυμνασίου περνούν τον δρόμο έχοντας διασπασμένη προσοχή, γράφοντας μηνύματα, παίζοντας παιχνίδια ή ακούγοντας μουσική.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία ανάγκασαν, μάλιστα, τον οργανισμό να προχωρήσει σε νέα έρευνα, αναζητώντας το μέγεθος του προβλήματος. Η ερευνητική ομάδα συνομίλησε με 1.000 μαθητές ηλικίας 13-18 ετών, ρωτώντας τους για τις συνήθειες τις δικές τους αλλά και των φίλων τους, κατά τη διάρκεια της πορείας τους στον δρόμο. Το 40% των εφήβων απάντησε ότι είχε σχεδόν χτυπηθεί ή είχε όντως χτυπηθεί από όχημα, ενώ ένας στους δύο παραδέχτηκε πως στέλνει μηνύματα στο κινητό όταν περπατάει.

Τι να εξηγήσετε στο παιδί

  • Μιλήστε του για τους κινδύνους από το waxting. Τονίστε του ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν μόνο την αστεία πλευρά του να πέσει, για παράδειγμα, πάνω σε δέντρο. Δείξτε του ακόμη και τα στατιστικά, προκειμένου να κατανοήσει την επικινδυνότητα.
  • Εξηγήστε του πως δεν έχει σημασία αν μπορεί να γράψει το κείμενο χωρίς να χρειαστεί να κοιτάξει την οθόνη (ναι, τα παιδιά το μπορούν και αυτό). Ακόμα και αν η αποστολή μηνυμάτων τους έχει γίνει δεύτερη φύση, ο εγκέφαλος τους προσπαθεί να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα, συνεπώς η προσοχή τους διασπάται από το περιβάλλον. Πέρα από όλα τα άλλα, λοιπόν, περιορίζεται και ο χρόνος αντίδρασης σε ο,τιδήποτε απρόοπτο συμβεί.
  • Αν πρέπει οπωσδήποτε να γράψει κάποιο μήνυμα, συμβουλέψτε το να σταθεί στην άκρη του πεζοδρομίου, σε σημείο που να μην εμποδίζει και να ξεκινήσει το περπάτημα μόνο όταν έχει ήδη στείλει το κείμενο.
  • Διευκρινίστε πως το ίδιο επικίνδυνο με το να γράφεις μηνύματα καθώς περπατάς είναι και να τα διαβάζεις.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα