Grooming: Αποπλάνηση παιδιών στο διαδίκτυο

Στα chat rooms αναπτύσσεται και εξελίσσεται το φαινόμενο

0 306

Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους κατά την περιήγηση παιδιών στο διαδίκτυο είναι η αποπλάνηση μέσω internet από ενήλικα άτομα. Το στενόχωρο φαινόμενο έχει ονομαστεί grooming διεθνώς.

Η αποπλάνηση ανηλίκων στο διαδίκτυο συμβαίνει όταν άγνωστοι εκμεταλλεύονται κακόβουλα το στοιχείο της ανωνυμίας για να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά, συχνότερα με απώτερο στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση.

Το διαδικτυακό grooming συµβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή µέσω του διαδικτύου µε ένα παιδί ή έφηβο, προκειµένου να το συναντήσει από κοντά και να το εκµεταλλευτεί.

Πρόκειται για έγκληµα που τιµωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μπορεί να συµβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι πολύ δηµοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα, στα δωµάτια συνοµιλίας και αλλού.

Τα δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms) είναι ένας δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των νέων αλλά και δημοφιλές μέσο αποπλάνησης. Πρόκειται για εικονικά μέρη, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να συναντηθούν διαδικτυακά και να συνομιλήσουν μέσω μηνυμάτων ή με φωτογραφίες και χρήση κάμερας.

Αξίζει να γνωρίζουμε όμως ότι οποιοσδήποτε μπορεί, χρησιμοποιώντας απλά ένα ψευδώνυμο, να παρακολουθεί ή να συμμετέχει σε συζητήσεις μας.

Υπάρχει ωστόσο και η δυνατότητα “ιδιωτικής συνομιλίας”, όπου κάποιοι από τα μέλη της ομάδας αποφασίζουν να απομονωθούν από τους άλλους σε ένα ιδιαίτερο “δωμάτιο” και να επικοινωνούν μόνο μεταξύ τους.

Είναι διαδεδομένες οι καταγγελίες παιδιών ότι, κατά τη διάρκεια τέτοιου είδους συνομιλίας, έχουν δεχτεί προτροπές από αγνώστους για συνάντηση σε πραγματικό χώρο.

Σε χώρες του εξωτερικού, έχουν παρουσιασθεί έως τώρα δεκάδες περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίσθηκαν, έπεσαν θύματα παιδοφίλων ή κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας, ή παρασύρθηκαν από κακόβουλους αγνώστους, τους οποίους συνάντησαν σε δωμάτια επικοινωνίας.

Πράγματι, στο διαδίκτυο ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιος είναι ο συνομιλητής μας στις ηλεκτρονικές μας επικοινωνίες, ακόμα και αν βλέπουμε τη φωτογραφία του ή αν χρησιμοποιούμε κάμερα.

Πολλοί επιτήδειοι, ενδεχομένως και απώτερο παιδοφιλικό σκοπό, εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό, δίνουν ψεύτικα στοιχεία (κυρίως για την ηλικία τους) και ξεκινούν συζητήσεις με τα πιθανά θύματά τους με στόχο να αναπτύξουν φιλική με αυτά σχέση και να αποσπάσουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες (για παράδειγμα, τον τόπο διαμονής τους, τα ενδιαφέροντά τους, τα χόμπι τους, τις σεξουαλικές τους εμπειρίες και άλλα πολλά).

Κάποιοι διαδικτυακοί groomers µπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνοµήλικοι σου χρησιμοποιώντας ψεύτικη φωτογραφία προφίλ και δηλώνοντας ψευδή ηλικία. Οι διαδικτυακοί groomers, συνήθως, έχουν γνώσεις στο να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηµατικά τους εφήβους. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να έχουν εντρυφήσει και να γνωρίζουν την εφηβική γλώσσα και τον εφηβικό τρόπο σκέψης. Σε γενικές γραμμές, οι groomers χρησιµοποιούν διάφορες τεχνικές προκειµένου να αποκτήσουν την εµπιστοσύνη των παιδιών και είναι δυνατόν να τα καταφέρουν αν τα παιδιά δεν είναι προετοιμασμένα να τους αντιμετωπίσουν ή αν οι γονείς δεν έχουν ελέγξει το εύρος της πρόσβασης των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα