Διπλασιάστηκε ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο το 2020

Παρατηρείται μία αύξηση συμπεριφορών εκφοβισμού και ρητορικής μίσους

0 61

Είναι γνώριμη η εικόνα εφήβων και ανθρώπων που μόλις πέρασαν την εφηβεία με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι. Διαδίκτυο για τους εφήβους σημαίνει social media (Facebook και Instagram) κατά κύριο λόγο, σημαίνει πρόσβαση σε αυτά μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, απ’ όπου ολοκληρώνουν σχεδόν όλες τους τις ενέργειες.

Λόγω της πανδήμίας του κορωνοϊού, έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν διπλασιάστηκε ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο μέσα από τα μεγάλης χρονικής διάρκειας lockdown, που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις. Οι διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου αγγίζουν το 50%.

Κατάθλιψη και αυτοτραυματισμοί

Τα συμπεράσματα ανήκουν σε ποσοτική και ποιοτική έρευνα που έγινε στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) ΕΚΠΑ αλλά και από τη γραμμή “Υποστηρίζω” που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐας Κυριακού.

Για τα σημαντικά προβλήματα στην ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων, μίλησε στο Πρακτορείο FM της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντούβαλου “104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ” η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, κ Άρτεμις Τσίτσικα.

“Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, σημειώθηκε μία αιφνίδια και απότομη μεταβολή της καθημερινότητας, αλλά δεν υπήρχε γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει. Εκεί είδαμε πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά των εφήβων, οι οποίες εντάθηκαν στο δεύτερο lockdown”, ανέφερε η παιδίατρος.

“Παρατηρήθηκε ένα υπερβολικό άγχος, κάποιες φοβίες, καταθλιπτικό συναίσθημα που σχεδόν διπλασιάστηκε, και το κυριότερο, ένα αίσθημα παραίτησης και έλλειμμα προοπτικής. Στα κορίτσια είδαμε μία εσωτερίκευση, σε κάποιες περιπτώσεις είδαμε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως ο αυτοτραυματισμός, που έφτασε το 10% σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, αλλά και από τη διεθνή βιβλιογραφία. Ενώ τα αγόρια είχαν μία επιθετικού τύπου εξωστρεφή συμπεριφορά, και υπήρξαν και επεισόδια ενδοοικογενειακά, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον τους”, πρόσθεσε η κυρία Τσίτσικα.

Άλλωστε, την ίδια στιγμή αυξήθηκε κατά 10% ο αυτοτραυματισμός στα κορίτσια, ενώ παρατηρήθηκε διπλασιασμός του καταθλιπτικού συναισθήματος και στα 2 φύλα.

Το 2023 η επιστροφή στην ψυχοκοινωνική κανονικότητα!

Τα μικρότερα παιδιά, σύμφωνα με την κυρία Τσίτσικα, αντιδρούν περισσότερο με άτυπες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, αντιδρούν υπερβολικά σε μια άσχετη στιγμή, ή δεν συνεργάζονται, ειδικά όταν κάποιος δεν τους εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει και ακούν ψιθύρους στο σπίτι. Νιώθουν ανασφάλεια και γεμίζουν άγχος που εκδηλώνεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, επειδή καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

“Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ζωή των εφήβων, προ πανδημίας σε έρευνα που είχαμε κάνει στην επικράτεια ήδη ήταν πολύ ψηλά τα ποσοστά εθισμού, έφταναν στο 30-40% του εφηβικού πληθυσμού, με τη σοβαρή συμπεριφορά εξάρτησης να αγγίζει το 8%. Τώρα πλέον φτάνουν στο 50-60% και η σοβαρή συμπεριφορά εξάρτησης αγγίζει έως και το 15%”, πρόσθεσε η κυρία Τσίτσικα.

Παρατηρείται μία αύξηση διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως ο εκφοβισμός που έφτασε το 50%, η ρητορική του μίσους, δηλαδή η λεγόμενη ψηφιακή επιθετικότητα. “Είδαμε μία υπερβολή στη χρήση του διαδικτύου. Η τηλεκπαίδευση που ήταν μία αναγκαία συνθήκη και προσέφερε πολλά, σίγουρα κούρασε και είχε μία μεγάλη επίπτωση στη σχολική τους ζωή, καθώς παρατηρήθηκε σχολική άρνηση, έλλειμμα κινήτρου να βγαίνουν από το σπίτι και άλλες συναφείς συμπεριφορές”, εξήγησε η Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας

Σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν και πότε θα εξαλειφθούν όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων, η κυρία Τσίτσικα ανέφερε ότι πρόκειται για μία κατάσταση που θα μας ακολουθήσει για μήνες, ίσως και χρόνια ακόμη…

“Για να γυρίσουν τα παιδιά στην κανονικότητα χρειάζονται υποστήριξη και από την οικογένεια, αλλά και από προγράμματα που θα εφαρμόσουμε για να τα ενισχύσουμε μέσα στο σχολείο”, συμπλήρωσε.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα