Οι 2 σημαντικότεροι εθισμοί internet στην Ελλάδα

O εθισμός στο διαδίκτυο δεν γνωρίζει κοινωνική τάξη, αντιλήψεις και πεποιθήσεις

0 269

Έχουν γίνει αμέτρητες έρευνες από σοβαρά πανεπιστήμια ανά την υφήλιο για τις κοινωνικές ομάδες που είναι επιρρεπείς στον εθισμό του διαδικτύου.

Σε γενικές γραμμές, ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν γνωρίζει κοινωνική τάξη, αντιλήψεις και πεποιθήσεις. Ωστόσο, οι κοινωνικές ομάδες που έχουν την τάση να είναι επιρρεπείς σε αυτό το περίεργο φαινόμενο είναι συνήθως τα πολύ φτωχά άτομα, οι άνεργοι, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και γενικότερα όσοι δεν έχουν ενδιαφέροντα στη ζωή τους και κάθονται όλη μέρα κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, με αρνητική συνέπεια να βρίσκουν διέξοδο μονάχα στο διαδίκτυο και να μην ασχολούνται με τίποτα άλλο.

  • Στην Ελλάδα, τα βιντεοπαιχνίδια, μαζί με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν τους πρωταρχικούς παράγοντες που οδηγούν στο βαρύ εθισμό και την εξάρτηση από το διαδίκτυο.

Η εξάρτηση από το διαδίκτυο είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα και δεν έχει ακόμη κατηγοριοποιηθεί επίσημα σε κάποια ομάδα διαταραχών. Σύμφωνα με ερευνητές, ετούτος ο εθισμός θα μπορούσε να οριστεί ως η ανικανότητα του ανθρώπου να ελέγξει τη χρήση του διαδικτύου, η οποία τελικά μπορεί να προκαλέσει κάποιες ψυχολογικές και κοινωνικές δυσκολίες. Σύντομα θα μεταφερθούν στην σχολική ζωή, εφόσον πρόκειται για ανήλικες και στην επαγγελματική ζωή στους ενήλικες.

Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε πως οι διαδικτυακές συμπεριφορές εξάρτησης περιλαμβάνουν 5 τύπους:

  • Υπερβολική χρήση ιστοτόπων που απευθύνονται σε ενηλίκους για διαδικτυακό σεξ και παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού
  • Διαδικτυακές σχέσεις, δηλαδή η υπερβολική ενασχόληση σε διαδικτυακές διαπροσωπικές σχέσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram και άλλες)
  • Εντατική χρήση του διαδικτυακού τζόγου και ηλεκτρονικών αγορών
  • Υπερβολική περιήγηση: Διαρκές και συνεχόμενο σερφάρισμα στο διαδίκτυο και αναζητήσεις σε βάσεις δεδομένων
  • Υπερβολική ενασχόληση με τους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές: Βιντεοπαιχνίδια, ομαδικές συνεδρίες παιχνιδιών

Είναι γεγονός πως η αλματώδης ανάπτυξη και η αύξηση του αριθμού των ιστοχώρων που προσφέρουν τυχερά παιχνίδια, και η άμεση και η συνεχής διαθεσιμότητα τους, δηλαδή 24 ώρες το 24ωρο, που έχει την ιδιότητα να παρακάμπτει τους περιορισμούς του φυσικού χώρου και χρόνου που είθισται να έχουν τα αντίστοιχα παραδοσιακά τυχερά παιχνίδια με αποτέλεσμα να εντείνουν το πρόβλημα.

  • Στην Ελλάδα, τα βιντεοπαιχνίδια, μαζί με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν τους πρωταρχικούς παράγοντες που οδηγούν στο βαρύ εθισμό και την εξάρτηση από το διαδίκτυο.

Τα συμπτώματα εθισμού ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και προφανώς δεν είναι σε όλους τα ίδια. Ωστόσο, σε πρώτη φάση, το άτομο παρουσιάζει κάποια γενικά συμπτώματα που εντοπίζονται σχεδόν σε όλους εκείνους που ταλαιπωρούνται από αυτόν τον εθισμό.

Αξίζει να προσέξετε το παρακάτω εύρημα: Η χρήση του διαδικτύου είναι ή τείνει να γίνει προβληματική και επηρεάζει ιδιαίτερα τα συναισθήματα στην προσωπική ζωή και στην κοινωνική συναναστροφή.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα