Μικρά παιδιά: Συναισθήματα απομόνωσης λόγω internet!

0 472

Ακόμη και οι ειδικοί, που δεκαετίες τώρα χτυπούσαν καμπανάκι κινδύνου, δεν μπορούσαν να φανταστούν το μέγεθος του παθολογικό εθισμού που είναι ικανό το internet να δημιουργήσει στα μικρά παιδιά!

Μιλάμε τόσο για την απλή περιήγηση στο διαδίκτυο, αλλά και για το chatting, τις κοινές εφαρμογές παιχνιδιών, τα κοινωνικά δίκτυα (social media), online games και κοινωνικές ομάδες στον ιστοχώρο.

Το φαινόμενο του παιδικού εθισμού στο διαδίκτυο είναι τόσο έντονο που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και ένταξη σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Παρήγορο είναι το γεγόνος πως στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2007 ιατρείο αποτοξίνωσης κατά του εθισμού του διαδικτύου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Τα κρούσματα εξάρτησης από τις φωτεινές οθόνες, λοιπόν, παρουσιάζουν διαρκώς αυξητική τάση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι “φαινόμενο σε εξέλιξη”. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, ώστε να αναζητήσουν βοήθεια.

εθισμός στο διαδίκτυο δεν φαίνεται με την πρώτη, αλλά είναι μία εξάρτηση εξίσου επικίνδυνη εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί.

Στην Ελλάδα σε παρόντα χρόνο υπάρχουν τέσσερις δομές με ερευνητικό και κλινικό έργο στον τομέα αυτό. Μεταξύ αυτών των δομών βρίσκεται και το νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει ένα από τα πρώτα ειδικά ψυχιατρικά ιατρεία στην Ελλάδα για τον εθισμό παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο.

Πράγματι, περρισσότερα από 1.000 περιστατικά έχει δεχτεί κατά τη διάρκεια των ετών λειτουργίας του το εξειδικευμένο ιατρείο του «Ιπποκράτειου», αφού σε ετήσια κλίμακα και κατά μέσο όρο από το 2008 δέχεται 100 περιστατικά εθισμένων παιδιών και εφήβων 10 – 18 ετών.

Κύριοι στόχοι του ιατρείου αποτελούν η εξέταση όλων των εφήβων 10 έως 18 ετών με προβληματική χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου, η διάγνωση με βάση συγκεκριμένες επιστημονικές κλίμακες και η θεραπευτική αντιμετώπιση των διαγνωσμένων περιπτώσεων εθισμού στο διαδίκτυο. Κύρια θεραπευτική προσέγγιση των εξειδικευμένων γιατρών είναι συμβουλευτική παρέμβαση στον έφηβο και την οικογένειά του, καθώς και εξατομικευμένα προγράμματα περιορισμού χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες, εφόσον γίνει η κατάλληλη διάγνωση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που παιδιά μπορεί να είναι στο διαδίκτυο “με τις ώρες”, σε βαθμό που να απομονώνονται τόσο από την οικογένειά τους αλλά και τον περίγυρό τους. Και κάπου εκεί ξεκινάει το ουσιαστικό πρόβλημα.

6 ώρες τη μέρα στο διαδίκτυο; Είσαι εθισμένος!

Όπως λέει στη «ΜτΚ» ο παιδοψυχίατρος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και υπεύθυνος σχεδιασμού και οργάνωσης του εξειδικευμένου ιατρείου στο «Ιπποκράτειο», Κωνσταντίνος Σιώμος, έξι ώρες την ημέρα, δηλαδή 42 ώρες χρήσης την εβδομάδα καθιστούν έναν έφηβο εθισμένο στο διαδίκτυο.

«Πάνω από τις 15 ώρες την εβδομάδα ξεκινούν τα προβλήματα σε επίπεδο οργάνωσης της καθημερινότητας, ενώ ενδεικτικό είναι ότι η ηλικία εμφάνισης του εθισμού συνεχώς μειώνεται » σημειώνει ο κ. Σιώμος.

Η συστηματική ενασχόληση με το διαδίκτυο δεν αποτελεί από μόνη της σημάδι ότι το παιδί ή ο έφηβος πάσχει από εθισμό στο διαδίκτυο. Πάνω από τις 15 ώρες την εβδομάδα χρήσης του διαδικτύου ξεκινούν τα προβλήματα σε επίπεδο οργάνωσης της καθημερινότητας. Ένας έφηβος που πηγαίνει γυμνάσιο ή λύκειο μπορεί να καταναλώνει 3 – 5 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο και τα Σαββατοκύριακα ακόμη περισσότερο. Το ίδιο παιδί όμως που δεν θα μείνει εκεί, αλλά τις υπόλοιπες ώρες θα διαβάσει, θα πάει φροντιστήριο, θα βγει έξω με τις παρέες του και θα κάνει το αγαπημένο του άθλημα, αυτό το παιδί και τρεις ώρες να κάθεται στο διαδίκτυο την ημέρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι εθισμένο, γιατί αφιερώνει χρόνο και σε άλλα πράγματα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Αντίθετα, εάν το παιδί απομονώνεται σταδιακά από το φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον, δεν βρίσκει ενδιαφέρον σε εξωσχολικές δραστηριότητες, έχει βίαιη ή αντιδραστική συμπεριφορά απέναντι στους γονείς και μειώνονται οι σχολικές του επιδόσεις, ενδεχομένως να χρειάζεται ιατρική βοήθεια.

Η πολύωρη ενασχόληση με το διαδίκτυο ενδεχομένως να αντανακλά και άλλα προβλήματα στη ζωή ενός εφήβου, όπως μία ενδεχόμενη κοινωνική απόρριψη.

Μόλις στα μέσα του 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε το «gaming internet disorder» στην 11η έκδοση του επίσημου κατάλογου όλων των ασθενειών, αναγνωρίζοντάς το ως διαταραχή και καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για μία πάθηση που υφίσταται από μόνη της και δεν αποτελεί σύμπτωμα άλλης ασθένειας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού μπορεί να αφορά τόσο διαδικτυακό παιχνίδι όσο και παιχνίδι εκτός διαδικτύου ή και συνδυασμούς τους, όπως είναι συχνά η περίπτωση. Η διαταραχή διαδικτυακού παιχνιδιού έχει επίσης ενταχθεί και στην αναθεωρημένη έκδοση του αμερικανικού εγχειριδίου ταξινόμησης των ψυχικών διαταραχών στην έκδοση του 2013.

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή μελέτη του 2018, στην οποία συμμετείχε και η Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, οι ενήλικες έλληνες καταλαμβάνουν την πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη με μέσο όρο 37,7% προβληματικών χρηστών στο διαδίκτυο έναντι 25% για το συνολικό δείγμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κίνα ο εθισμός στο διαδίκτυο αναγνωρίστηκε ως μία νέα ψυχική διαταραχή από τον Νοέμβριο του 2008, ενώ για τη Νότια Κορέα ο εθισμός στο διαδίκτυο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Περισσότερα από 160.000 παιδιά ηλικίας 5-9 ετών πάσχουν από εθισμό, ενώ από το 2009 έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 1.000 ειδικοί σε 190 δομές ψυχικής υγείας.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα