Κατάχρηση αλκοόλ: Τα πρώτα συμπτώματα

H συχνή χρήση αλκοόλ προκαλεί ανοχή και ύπουλη εξάρτηση, σωματική και ψυχική

0 709

Όσο συχνά κι αν πίνετε αλκοόλ, όσο πολύ κι αν νιώθετε ότι το αντέχετε ή ότι το ελέγχετε, κάνετε λάθος!

H συχνή χρήση αλκοόλ προκαλεί ανοχή και εξάρτηση, σωματική και ψυχική. Η εξάρτηση από αυτή την ουσία είναι γενικά ύπουλη και μακροχρόνια και το πιθανότερο είναι να μην γίνει καν αντιληπτή από το έλλογο μέρος του.

Αφού εγκατασταθεί η σωματική εξάρτηση, με τη διακοπή της χρήσης εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Πρόκειται για συμπτώματα στέρησης από τις ουσίες της αλκοόλης. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: τρεμούλιασμα των χεριών, της γλώσσας και των βλεφάρων, ταχυκαρδία, εφίδρωση, άγχος, πονοκέφαλος, αϋπνία…

Το σύνδρομο στέρησης μπορεί να εξελιχθεί σε Delirium Tremens, δηλαδή τρομώδες παραλήρημα. Πρόκειται για οξύ ψυχοσωματικό επεισόδιο που σχετίζεται με τη στέρηση, στην κατηγορία της εγκεφαλικής σύγχυσης και συχνά εκδηλώνεται με ταχυκαρδία, εφίδρωση, οπτικές ή ακουστικές παραισθήσεις. Παρατηρείται επίσης συχνά παραλήρημα και ψυχοκινητική διέγερση.

Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που πάσχουν από κάποια ταυτόχρονη σωματική ασθένεια, Είναι δυνατόν ακόμη και να οδηγήσει τον παθόντα στο θάνατο!

Ακόμη, η χρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει επίσης σε βρογχίτιδα, πνευμονία, φυματίωση και καρδιοπάθεια. Η εξασθένηση των διανοητικών λειτουργιών δεν είναι σπάνια.

Οι περισσότεροι θάνατοι από χρόνια κατάχρηση αλκοόλ οφείλονται στην καταστροφή του ήπατος, εφόσον εκεί μεταβολίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ (κίρρωση του ήπατος).

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν εθισμό στο αλκοόλ χρήζουν βοήθειας εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

Η θεραπεία ξεκινάει από τον ίδιο τον ασθενή. Η αποδοχή του προβλήματος είναι το σημαντικότερο βήμα. Είναι μια προσπάθεια επίπονη, μακροχρόνια και με πολλές στιγμές αδυναμίας. Η θεραπεία αποτοξίνωσης των αλκοολικών γίνεται με ψυχοθεραπεία και με φάρμακα σε ψυχιατρικές κλινικές, αν και συχνά παρουσιάζει δυστυχώς τεράστιες δυσκολίες, υποτροπές και κινείται σε πολύ αργούς ρυθμούς.

Οι αλκοολικοί συνήθως αρνούνται ότι έχουν πρόβλημα εθισμού στο αλκοόλ και δεν ζητούν βοήθεια από ειδικούς, πιστεύοντας ότι έτσι οι υπόλοιποι τους λυπούνται. Τα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό χρειάζεται να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να βοηθηθούν από ειδήμονες.

Επισημαίνεται ότι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για τον μακροχρόνιο αλκοολισμό είναι η αναγνώριση και αξιολόγηση του προβλήματός του.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα