Κάθε μέρα μεθυσμένος στη δουλειά: Κι όμως συμβαίνει

0 825

Στο άκουσμα αλκοολικός το μυαλό των περισσότερων τρέχει σε κακόφημες εικόνες του δρόμου κι όμως συμβαίνει στις μέρες μας ένας πετυχημένος στη δουλειά του άνθρωπος να πηγαίνει κάθε ημέρα μεθυσμένος στη δουλειά.

Στις σύγχρονες κοινωνίες των πολύ γρήγορων ρυθμών, ένας νέος όρος έρχεται να περιγράψει τη σχέση των ανθρώπων της με το αλκοόλ, αυτός του λειτουργικού αλκοολικού.

Ο λόγος για τις περιπτώσεις ανθρώπων που πίνουν πολύ σε καθημερινή βάση, διεκπεραιώνουν και μάλιστα με επιτυχία όλες τις υποχρεώσεις τους -κάποτε μάλιστα διαπρέπουν- στον τομέα τους, όμως, η σχέση τους με το αλκοόλ είναι απολύτως καταστροφική.

Σύμφωνα με έναν ιδρυτή ενός μεγάλου κέντρου απεξάρτησης λειτουργικών αλκοολικών στη Βρετανία, ο καθένας από εμάς μπορεί να υποφέρει σιωπηλά από αυτό το είδος αλκοολισμού, μέχρι τη μέρα που κάτι θα πυροδοτήσει τα επίχειρα της εξάρτησής του.

Μία έφηβη εξηγεί ότι για χρόνια έπινε κάθε βράδυ και τα πρωινά να συνεχίζει κανονικά τη ζωή της: “Πήγαινα σε παμπ και πραγματικά θεωρούσα ότι διασκέδαζα και το επόμενο πρωί συνέχιζα κανονικά με ό,τι είχα να κάνω, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι σωματικά και πνευματικά δεν ήμουν καλά αν πρώτα δεν είχα πιει”, δήλωσε με επίγνωση αργότερα.

Αντίστοιχα, μία επαγγελματίας στον χώρο των media αποκαλύπτει ότι για χρόνια θριάμβευε στα επαγγελματικά ραντεβού και έκλεινε τις καλύτερες συμφωνίες, παρότι πιωμένη!

“Ήμουν για χρόνια η ψυχή του πάρτι. Το βράδυ με ένα μπουκάλι στο χέρι, το πρωί στη δουλειά”, αποκαλύπτει, δείχνοντας φωτογραφίες της από εκείνη την ξέφρενη εποχή. Η εξήγηση της συνήθειάς της μοιάζει απλή: “Ήταν ο τρόπος για να ησυχάσω το άγχος μου, να δείχνω γοητευτική και γεμάτη αυτοπεποίθηση”, εξηγεί και μαζί της συμφωνεί και μια άλλη παθούσα, μητέρα και νοικοκυρά. Για χρόνια αναζητούσε έναν τρόπο να βγει από το σπίτι, να ζήσει για λίγο έξω από το στενό πλαίσιο μιας μητέρας με υποχρεώσεις και το αλκοόλ ήταν η αφορμή.

Έρευνα του βρετανικού BBC αποκαλύπτει ότι οι “λειτουργικοί αλκοολικοί”, η νέα αυτή κατηγορία ανθρώπων με εθισμό στο αλκοόλ, είναι το πρόβλημα όχι μόνο των κοινωνιών με κουλτούρα πότη, αλλά κάθε σύγχρονης κοινωνίας που οι άνθρωποι της αναζητούν εύκολες λύσεις στη λύση των προβλημάτων και στη διαχείριση του άγχους τους.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα