Γενικές οδηγίες για μέση κοινωνική κατανάλωση αλκοόλ

0 431

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί απόλαυση για τους περισσότερους ανθρώπους. Κρατά συντροφιά στο μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, στη βραδινή έξοδο, σε μία γιορτή ή επέτειο.

Το αλκοόλ δεν παύει όμως να αποτελεί χημική ένωση, με παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και πολλές θερμίδες, χωρίς απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όταν η κατανάλωσή του ξεπερνάει τα όρια.

Εξηγούμε ότι η αιθυλική αλκοόλη αποτελεί προϊόν ζύμωσης των υδατανθράκων και εμπεριέχεται στα οινοπνευματώδη ποτά σε διάφορα ποσοστά. Όταν διασπάται στον οργανισμό προσδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, οι οποίες δεν έχουν θρεπτική αξία, διότι δεν περιλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία.

Προς ενημέρωση του κοινού, οι γενικές οδηγίες για μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχουν ως εξής:

  • 0-1 μερίδα αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες (12 γραμμάρια αλκοόλ)
  • 0-2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες (24 γραμμάρια αλκοόλ)
Μια μερίδα αλκοόλ ισούται με 330ml μπίρα ή 120ml κρασί ή 45ml ουίσκι ή βότκα ή τζιν ή ρούμι. Μία μερίδα αλκοόλ περιέχει 12 γραμμάρια αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού ή εάν το άτομο υποφέρει από νευροπάθεια (επιπλοκή σακχαρώδους διαβήτη), αμφιβληστροειδοπάθεια (ζημιά στο οπτικό νεύρο), υπερτριγλυκεριδαιμία, παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας), υπέρταση και ηπατική νόσο. Επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ όταν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 3 μερίδες την μέρα) ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους για την υγεία αλλά και τα κιλά μας.

Στο μεταξύ, αρκετές έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αλκοόλ και των συνηθειών του τρόπου ζωής στον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, είτε την αύξηση σωματικού βάρους και τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας σε μεσήλικες, κυρίως δε σε ηλικιωμένες γυναίκες.

Ακόμη, έχει βρεθεί σημαντική αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου σε όσους πίνουν ακόμη και τη συνιστώμενη ημερήσια δόση αλκοόλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μελέτη, (363.988 άτομα από 8 χώρες Βritish Medical Journal), σύμφωνα με την οποία το αλκοόλ ενοχοποιείται για το 10% των κακοηθειών στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες.

  • Για τους άνδρες που ξεπερνούν την ημερήσια συνιστώμενη δόση, η πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας ανεβαίνει και φτάνει στο 18%, ενώ για τις γυναίκες αγγίζει το 4%.

Οι μορφές καρκίνου που εμφανίζονται πιο συχνά και συνδέθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα με το αλκοόλ είναι 44% στο ανώτερο πεπτικό σύστημα (στόμα-λαιμός-οισοφάγος-φάρυγγας-διάφραγμα), 33% στο έντερο και 25% στο συκώτι.

Ο περιορισμός του αλκοόλ, η διακοπή καπνίσματος σε συνδυασμό με αυξημένη φυσική δραστηριότητα και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα