Θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η μεθοδολογια NRT είναι το "κλειδί" για την απαλλαγή από την εθιστική ουσία

0 977

Η διακοπή του καπνίσματος είναι αντικειμενικά δύσκολη, αλλά παράλληλα είναι εξαιρετικά σημαντική. Ακόμη και οι άνθρωποι που καπνίζουν για πολλά χρόνια μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την υγεία τους κόβοντας το τσιγάρο.

Το πρόβλημα με τη νικοτίνη είναι ότι τα άτομα εθίζονται στο κάπνισμα, αλλά τα τσιγάρα – και όχι η νικοτίνη – είναι ο δολοφόνος.

Το 1976, ο καθηγητής Μάικ Ράσελ έγραψε: “Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα”. Πρόκειται για μια φράση που στις μέρες μας αποδεικνύεται πιο αληθινή από ποτέ, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι περισσότερη νικοτίνη μπορεί να είναι μέρος της απάντησης.

Ο πιο επαναστατικός τρόπος για να κοπεί το τσιγάρο είναι μέσω της εναλλακτικής αντικατάστασης της νικοτίνης. Αν δεν είστε από τους ανθρώπους που έχουν την ψυχική δύναμη να το κόψουν “μαχαίρι” και “μια κι έξω”, τότε ίσως η σταδιακή αντικατάσταση και απεξάρτηση από τον εθισμό της νικοτίνας, να λειτουργήσει σε εσάς, που προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα!

  • Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, γνωστή ως NRT, έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν με ασφάλεια το κάπνισμα για περισσότερα από 20 χρόνια. Μπορεί να συνταγογραφηθεί από γιατρό και σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 είδη θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης και όχι μόνο ένα. Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (NRT) μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάφορες μορφές: δερματικά επιθέματα (αυτοκόλλητα νικοτίνης), τσίχλες, ρινικά και στοματικά σπρέι, εισπνεόμενα και σε παστίλιες. Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, το γεγονός ότι, σύμφωνα με αρκετά στοιχεία, ένα αυτοκόλλητο νικοτίνης παράλληλα με τη χρήση ενός άλλου είδους NRT, όπως η τσίχλα, αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής.

Ξεκινήστε τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης πριν σταματήσετε το κάπνισμα. Συνήθως, οι άνθρωποι αρχίζουν τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης την ημέρα που σταματούν να καπνίζουν, όμως αν την ξεκινήσετε ενώ εξακολουθείτε να καπνίζετε, μπορεί να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα με επιτυχία. Αυτό τουλάχιστον λένε οι ερευνητές…

  • Οι υψηλότερες δόσεις NRT ίσως βοηθούν κάποιους ανθρώπους, καθώς ορισμένες από τις θεραπείες απελευθερώνουν υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης από άλλα. Στις μελέτες που εξετάστηκαν, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να σταματήσουν να καπνίζουν όταν κατανάλωναν 4mg τσίχλες νικοτίνης σε σύγκριση με τα 2mg. Η υψηλότερη δόση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που καπνίζουν πολλά τσιγάρα, δηλαδή περισσότερα από 20 την ημέρα. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η χρήση αυτοκόλλητων νικοτίνης των 21mg ή 25mg μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα διακοπής σε σύγκριση με τη χρήση 14mg ή 15mg.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους η χρήση νικοτίνης μέσω της θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης είναι δυνατό να γίνει η λύση -και όχι το πρόβλημα.

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης μπορεί να κάνει τα τσιγάρα λιγότερο απολαυστικά. Οι καπνιστές βρίσκουν ευχαρίστηση στο κάπνισμα επειδή η νικοτίνη από το τσιγάρο απελευθερώνει ντοπαμίνη, την ορμόνη της χαράς, στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος εξοικειώνεται με αυτήν, οπότε όταν ένας καπνιστής δεν έχει καπνίσει για λίγο διάστημα, αρχίζουν να εμφανίζονται δυσάρεστα συμπτώματα, όπως λαιμαργία, προβλήματα ύπνου και αλλαγές στη διάθεση.

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης παρέχει στον εγκέφαλο μια εναλλακτική πηγή νικοτίνης, η οποία καταπραΰνει αυτά τα συμπτώματα. Όταν χρησιμοποιείται πριν την διακοπή του τσιγάρου, οι υποδοχείς του εγκεφάλου ενός ανθρώπου είναι ήδη γεμάτοι με νικοτίνη. Ως εκ τούτου, ο καπνιστής δεν παίρνει τη συνηθισμένη ευχαρίστηση από το κάπνισμα, συμβάλλοντας έτσι στη διακοπή της συσχέτισης μεταξύ του καπνίσματος και της καλής διάθεσης.

Η NRT αντικαθιστά έναν επιβλαβή τρόπο παροχής νικοτίνης με μια ασφαλή εναλλακτική λύση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν ότι η λήψη περισσότερης νικοτίνης θα προκαλέσει παρενέργειες, η NRT, όμως, θεωρείται καθ’όλα ασφαλής, καθώς ούτε σε αυτήν την έρευνα βρέθηκαν ενδείξεις υπερδοσολογίας, εάν η θεραπεία χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. Το κάπνισμα είναι επικίνδυνο εξαιτίας των πολλών επιβλαβών χημικών ουσιών που υπάρχουν στον καπνό, όπως το αρσενικό και η φορμαλδεΰδη. Καμιά από αυτές τις ουσίες δεν υπάρχει στη θεραπεία NRT.

Η NRT δεν είναι εξίσου εθιστική με το κάπνισμα. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν μήπως εθιστούν στα διάφορα είδη της NRT, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα τσιγάρα παράγουν νικοτίνη τα καθιστά πολύ πιο εθιστικά από τη θεραπεία αντικατάστασης. Τα τσιγάρα παράγουν νικοτίνη στον εγκέφαλο εξαιρετικά γρήγορα και το κάνουν μαζί με άλλα χημικά, τα οποία αυξάνουν τη δύναμη με την οποία η νικοτίνη επηρεάζει τον εγκέφαλο. Επειδή η νικοτίνη στη θεραπεία αντικατάστασης χορηγείται στον εγκέφαλο πολύ πιο αργά και χωρίς αυτές τις πρόσθετες χημικές ουσίες, οι καπνιστές δεν βιώνουν την ίδια έκρηξη ευχαρίστησης όταν χρησιμοποιούν NRT, καθιστώντας τη λιγότερο εθιστική.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα