Ζώντας με έναν καπνιστή: Είναι το τσιγάρο αιτία χωρισμού;

Στις νεαρές ηλικίες καπνίζουν συχνά στα κρυφά από τους αγαπημένους τους

0 613

Το κάπνισμα έχει πάψει προ πολλού να θεωρείται τόσο διαδεδομένη συνήθεια όσο ήταν την προηγούμενη εικοσαετία.

Πολλά πράγματα έχουν, πράγματι, αλλάξει από την εποχή που ο καπνός του τσιγάρου υπήρχε παντού μέσα στα σπίτια, τις καφετέριες και τα εστιατόρια και ήταν ελάχιστοι οι μη καπνιστές που εξέφραζαν κάποιο παράπονο για αυτό…

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους ολοένα και διευρύνεται. Δεν είναι λίγες φορές που το κάπνισμα έχει προκαλέσει -δημόσιες ή ιδιωτικές- αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε καπνιστές και μη καπνιστές.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο καπνιστής και ο μη καπνιστής που αντιπαρατίθεται είναι ταίρι ο ένας του άλλου και σύντροφοι στη ζωή;

Απάντηση στην παραπάνω ερώτηση προσπαθεί να δώσει η έρευνα “Unsmoke: Clearing the Way for Change -Κατά του καπνίσματος: Καθαρίστε τον δρόμο για την αλλαγή”, που διενέργησε η εταιρεία Povaddo για λογαριασμό της Philip Morris International.

Στη σχετική έρευνα αναλύεται ο αντίκτυπος του καπνίσματος στις διαπροσωπικές σχέσεις των ατόμων, αλλά, ταυτόχρονα, η ελλιπής ενημέρωση και η σύγχυση του κοινού σχετικά με τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, παράγοντας που επηρεάζει καθοριστικά την απομάκρυνση των καπνιστών από το παραδοσιακό τσιγάρο.

Πάνω από το ένα τρίτο (36%) των καπνιστών –περιστασιακών ή μη- που συμμετείχαν στη έρευνα δήλωσαν ότι το κάπνισμα έχει προκαλέσει διαφωνίες με τους αγαπημένους του.

Αντίστοιχη ερώτηση έγινε και σε μη καπνιστές, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν πολύ διαφορετική εικόνα απ’ αυτή των καπνιστών, καθώς το 71% δήλωσε ότι το κάπνισμα υπήρξε αιτία διαφωνίας με τους αγαπημένους τους.

Το κάπνισμα ως αιτία χωρισμού (!): Η έρευνα ζήτησε απάντηση από τους μη καπνιστές, με καπνιστές συντρόφους, σχετικά με το αν έχουν σκεφτεί να χωρίσουν λόγω του τσιγάρου. Η συντριπτική πλειοψηφία (83%) απάντησε «όχι», αλλά αυτό αφήνει ένα 17% που είπε «ναι» (19% στις γυναίκες και 14% στους άνδρες).

Μόνο του το κάπνισμα, πάντως, δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο χωρισμού. Όμως είναι σχετικά απίθανό να αποτελεί το μοναδικό σημείο διαφωνίας και συγκρούσεων σε μια σχέση. Το πιο πιθανό είναι πως το κάπνισμα αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα διαφωνίας στο ζευγάρι. Πάντως, πάνω από το 1/3 (37%) των μη καπνιστών δήλωσε ότι θα χώριζε με τον/τη σύντροφό του/της αν ξεκινούσε τώρα το κάπνισμα.

Περίπου ένας στους 4 καπνιστές (ποσοστό 23%) δήλωσε ότι κρύβει τη συνήθεια του καπνίσματος από τους αγαπημένους του ή τους φίλους του. Πιο πιθανό να καπνίζουν στα κρυφά είναι οι περιστασιακοί καπνιστές.

Η έρευνα δείχνει πως η αντιπάθεια για το κάπνισμα έχει γίνει πιο δυνατή στις νεαρότερες ηλικίες.

Πάνω από τα δύο πέμπτα καπνιστών στην ηλικιακή ομάδα 21-34 ετών (41%) ανέφεραν ότι έχουν έρθει σε σύγκρουση με τους συντρόφους τους για το κάπνισμα. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις ηλικίες 35-54 ετών και 55-74 ετών είναι 33%.

Ακόμη, στις νεαρές ηλικίες εμφανίζεται πιο συχνά η τάση του καπνίσματος στα κρυφά από τους αγαπημένους τους. Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 21-34 ετών κρυφά καπνίζει το 32% των καπνιστών, ενώ το ποσοστό υποχωρεί στο 21% στην ηλικιακή ομάδα 35-54 ετών και ακόμη περισσότερο στο 13% στην ηλικιακή ομάδα 55-74 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο λόγος για αυτή διαφοροποίηση στις νεότερες ηλικίες δεν είναι ξεκάθαρος, καθώς μπορούν να γίνουν διάφορες υποθέσεις. Μια απ’ αυτές είναι ότι καθώς μειώνονται οι καπνιστές οι νεαρές ηλικίες έχουν γίνει λιγότερο ανεκτικές στο κάπνισμα, καθώς σε αντίθεση με τους γηραιότερους έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον χωρίς τον καπνό του τσιγάρου.

Σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές επιλογές καπνίσματος, στην πραγματικότητα, τίποτα δεν συγκρίνεται με την διακοπή του καπνίσματος, αλλά για αυτούς που δεν επιλέγουν να το κόψουν ή εν γένει επιχειρούν μια προσπάθεια αλλαγής και στρέφονται σε μια εναλλακτική λύση χωρίς καπνό, η μείωση των προστριβών στις σχέσεις και στην κοινωνική ζωή τους φαίνεται να είναι δεδομένη μόλις το τσιγάρο εκλείψει!

Από τους 16.099 συμμετέχοντες στην έρευνα, οι 1.361 απ’ αυτούς δήλωσαν πρώην καπνιστές που χρησιμοποιούν συχνά ή περιστασιακά ηλεκτρονικά τσιγάρα ή θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Αυτοί κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τις αλλαγές που βίωσαν στις προσωπικές τους σχέσεις, μετά την αλλαγή σε εναλλακτικά προϊόντα.

Περίπου οι μισοί (48%) δήλωσαν ότι έχουν καλύτερες σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους από τότε που στράφηκαν στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού. Το 45% δήλωσε ότι η κοινωνική τους ζωή έχει βελτιωθεί.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα