Εγκυμοσύνη: Ένα τσιγάρο αρκεί για να κινδυνεύσει το έμβρυο

Έρευνα στο Σιάτλ καταρρίπτει τις αυταπάτες

0 164

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κάπνισμα σε κατάσταση εγκυμοσύνης για τη γυναίκα είναι απαγορευμένο. Όταν όμως λέμε απαγορευμένο, εννοούμε ότι ακόμη και ένα καπνισμένο τσιγάρο, αυτομάτως θέτει σε κίνδυνο το έμβρυο.

Μην έχετε αυταπάτες! Σίγουρα υπάρχουν έγκυες που δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να καπνίσουν, αλλά οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί δεν είναι πολύ θετικές: Για εκείνες τις έγκυες, που κάπνισαν, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου του μωρού αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 0,07% με κάθε πρόσθετο τσιγάρο.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής με επικεφαλής τη δόκτορα Τατιάνα Άντερσον του Κέντρου Ερευνών Παίδων του Σιάτλ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 20 εκατομμύρια γεννήσεις, από τις οποίες πάνω από 19.000 οδήγησαν σε αιφνίδιο θάνατο του παιδιού μετά τον τοκετό, συνήθως από αδυναμία αναπνοής.

“Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει καθημερινά μια έγκυος, επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο του μωρού”, δήλωσε η γιατρός. Όπως πρόσθεσε, αρκετοί ξαφνικοί και τραγικοί θάνατοι βρεφών θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε όλο τον κόσμο, αν οι μητέρες δεν κάπνιζαν καθόλου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες καπνίστριες που κόβουν τελείως το τσιγάρο κατά την εγκυμοσύνη τους, έχουν 23% μικρότερο κίνδυνο να δουν το βρέφος τους να πεθαίνει αιφνιδιαστικά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Και αν μη τι άλλο, αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό!

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα