Βαρενικλίνη: Το χάπι που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος

Χορηγείται και συνταγογραφείται από γιατρούς

0 1.530

Κυκλοφορούσε ανάμεσα στο πλήθος περίπου σαν… αστικός μύθος. Είναι όμως πραγματικότητα. Υπάρχει χάπι που βοηθά να κόψει κάποιος το τσιγάρο. Το όνομά του είναι βαρενικλίνη.

Η βαρενικλίνη είναι ένα δημοφιλές φάρμακο, που χορηγείται για τη διακοπή του καπνίσματος και συνταγογραφείται από τους γιατρούς.

Είναι όμως απόλυτα υγιές και “αθώο” για τον ανθρώπινο οργανισμό; Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να έχει η χρήση του, όπως κατάθλιψη και καρδιακή προσβολή, μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι αυτές δεν ισχύουν.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine, η μελέτη συμπεριέλαβε 753 Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Ιουνίου 2012 οι γιατροί των Ιατρείων συνταγογράφησαν σε 164.766 ασθενείς, ηλικίας από 18 έως 100 ετών, ένα από τρία είδη φαρμακευτικών προϊόντων για να κόψουν το κάπνισμα: την βαρενικλίνη, την βουπροπιόνη ή υποκατάστατα νικοτίνης (τσίχλες, δερματικά επιθέματα ή καραμέλες).

Τη μελέτη πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Εδιμβούργου μαζί με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, στη Γερμανία, το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, το University College του Λονδίνου (UCL) και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ, στις ΗΠΑ.

Οι ασθενείς της μελέτης έκαναν μονήρη θεραπεία, δηλαδή πήραν ένα μεμονωμένο φαρμακευτικό προϊόν και όχι συνδυασμούς.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς για 6 μήνες για να συγκρίνουν τα καρδιαγγειακά και τα νευροψυχιατρικά επεισόδια μεταξύ των τριών ομάδων. Τα καρδιαγγειακά επεισόδια που αξιολογήθηκαν είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, η περιφερειακή αγγειοπάθεια και η καρδιακή αρρυθμία, ενώ τα νευροψυχιατρικά η κατάθλιψη και ο αυτοτραυματισμός.

Όπως διαπιστώθηκε, κανένα από τα δύο φάρμακα (βαρενικλίνη, βουπροπιόνη) δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως οποιουδήποτε καρδιαγγειακού ή νευροψυχιατρικού επεισοδίου. Η βαρενικλίνη, μάλιστα, φάνηκε να δρα προστατευτικά, αφού συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου αυτού κατά 20% έως 44%, αναλόγως με το επεισόδιο.

“Είναι εξαιρετικά απίθανο η βαρενικλίνη να έχει οποιεσδήποτε σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιακή ή στην ψυχική υγεία”, δηλώνει ο Αζίζ Σέιχ, καθηγητής και συν-διευθυντής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Κέντρο Ιατρικής Πληροφορικής

“Οι ρυθμιστικές αρχές, όπως ο Αμερικανικός FDA, θα πρέπει να επανεξετάσουν την προειδοποίηση ασφαλείας σε σχέση με την βαρενικλίνη, καθώς έτσι μπορεί να περιορίζεται αδικαιολόγητα η πρόσβαση στην αποτελεσματική βοήθεια διακοπής του καπνίσματος”, προσθέτει ο κύριος Σέιχ, κλείνοντας το μάτι σε ενδεχόμενη αλλαγή κεντρικής πολιτικής, προς νέες κατευθύνσεις ως προς την υποστήριξη του αναπνευστικού συστήματος των ανθρώπινων οργανισμών της νέας χιλιετίας.

Το Champix, όπως είναι η εμπορική ονομασία της βαρενικλίνης, εγκρίθηκε το 2006 και μπήκε στο στόχαστρο του Οργανισμού Υγείας των ΗΠΑ για αλλαγή των προειδοποιήσεων, που περιλαμβάνονται στην ετικέτα, τονίζοντας τις πιθανές νευροψυχιατρικές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η παρασκευάστρια εταιρία έχει ζητήσει από τον FDA να αφαιρέσει τις ενδείξεις στη συσκευασία, καθώς, από τις μελέτες της δεν προκύπτει καμία συσχέτιση του Chantix με σοβαρές ψυχιατρικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα