Αν κόψετε σήμερα το κάπνισμα

0 428

Πώς οι καπνιστές θα μπορέσουν να ανακτήσουν πλήρως την υγεία των πνευμόνων τους;

Το κάπνισμα φέρεται ως η κύρια αιτία του καρκίνου των πνευμόνων, των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων απειλητικών για τη ζωή χρόνιων παθήσεων.

Πώς όμως οι καπνιστές θα μπορέσουν να ανακτήσουν πλήρως την υγεία των πνευμόνων τους; Δεν αρκεί μόνο να κόψουν το κάπνισμα, διότι αυτό είναι αλήθεια μόνο εν μέρει…

Ορισμένα τμήματα των πνευμόνων είναι δυνατό να θεραπευτούν από την βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα, δυστυχώς όμως το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής είναι μόνιμο.

Το κάπνισμα καταστρέφει τα τριχίδια στους πνεύμονες των καπνιστών στους ανώτερους αεραγωγούς του αναπνευστικού συστήματος. Η κύρια λειτουργία τους είναι να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τις λοιμώξεις, είτε ιογενείς είτε βακτηριακές. Αυτό το σύστημα καταστρέφεται από τον καπνό των τσιγάρων και έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητά του.

Οι στατιστικές δείχνουν, ότι για τους ανθρώπους που έχουν κόψει το κάπνισμα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Το κάπνισμα όμως, δημιουργεί μόνιμες ζημιές και στις κυψελίδες των πνευμόνων. Όσοι καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ), χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα.

Ενώ μερικές από τις φλεγμονές που προκαλούνται μπορεί να είναι αναστρέψιμες, τα σημάδια στους πνεύμονες μένουν για πάντα.

Όσο ο καπνιστής συνεχίζει το κάπνισμα, μειώνονται και οι όποιες πιθανότητες αναστροφής κάθε βλάβης στους πνεύμονες.

Τι θα συμβεί αφότου κοπεί το κάπνισμα

Οι πρώτες επιδράσεις από την διακοπή του καπνίσματος θα φανούν αμέσως. Σε λιγότερο από 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός θα αρχίσει ήδη να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μετά από 2 ώρες χωρίς τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση θα έχουν φτάσει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, η περιφερική κυκλοφορία του αίματος μπορεί επίσης να βελτιωθεί. Οι άκρες των δακτύλων θα αρχίσουν να είναι πιο ζεστές.

Τα πρώτα συμπτώματα στερητικού συνδρόμου από την έλλειψη νικοτίνης συνήθως ξεκινούν περίπου 2 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο σας και τα πρώιμα συμπτώματα στέρησης κρατούν από 72 έως 96 ώρες.

Τα πρώιμα συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνουν: ακατάσχετη επιθυμία για κάπνισμα, άγχος, ένταση, απογοήτευση, υπνηλία ή δυσκολία στον ύπνο, αυξημένη όρεξη.

Το τοξικό για το σώμα μονοξείδιο του άνθρακα, που απελευθερώνεται από την καύση του καπνού και την εισπνοή του κατά το κάπνισμα, “αγκυλώνεται” πολύ γερά στα κύτταρα του αίματος και τα αποτρέπει από το να μεταφέρουν οξυγόνο. Το μονοξείδιο του άνθρακα προκαλεί σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σε μόλις 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα σας μειώνεται σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας θα αυξηθούν σε κανονικά επίπεδα.

Μετά από 48 ώρες χωρίς τσιγάρο, οι νευρικές απολήξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται εκ νέου και η ικανότητα σε οσμή και γεύση θα ενισχυθεί.

Όταν περάσουν τρεις μέρες από το κόψιμο του καπνίσματος, η νικοτίνη θα έχει φύγει εντελώς έξω από το σώμα σας. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης γενικά θα κορυφωθούν περίπου τότε. Ενδέχεται να υπάρχουν σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ναυτία και κράμπες.

Μετά από 2 με 3 εβδομάδες, ο πρώην καπνιστής θα βρίσκεται σε θέση να ασκείται και να ασκεί σωματικές δραστηριότητες χωρίς να αισθάνεται πολύ άβολα και δυσάρεστα. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από αναγεννητικές διαδικασίες που αρχίζουν να εμφανίζονται στο σώμα.

Η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των πνευμόνων σας θα βελτιωθούν σημαντικά. Μετά από 2 με 3 εβδομάδες χωρίς κάπνισμα, οι πνεύμονες θα είναι λίγο πιο καθαροί και θα αρχίσει να διευκολύνεται η αναπνοή.

Από τον πρώτο κιόλας μήνα της διακοπής του καπνίσματος, οι πνεύμονες αρχίζουν να επιδιορθώνονται. Στο εσωτερικό τους, μικροσκοπικές “βλεφαρίδες” που απωθούν την βλέννα, αρχίσουν να αυτοεπισκευάζονται και λειτουργούν και πάλι σωστά. Αυτό μειώνει αυτομάτως και τον κίνδυνο μόλυνσης του σώματος και των πνευμόνων ειδικότερα. Με την εύρυθμη λειτουργία των πνευμόνων, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή θα συνεχίσουν να μειώνονται δραματικά.

Μετά από ένα έτος χωρίς κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με την περίοδο που ο καπνιστής ήταν ενεργός.

Ακόμη, ορισμένες από τις ουσίες που απελευθερώνονται από την καύση του μονοξειδίου του άνθρακα, συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μετά από 5 έως 15 χρόνια μακριά από το κάπνισμα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο ίδιος με κάποιον που δεν καπνίζει καθόλου! Θα χρειαστει να περάσουν 20 χρόνια για να παρουσιαστεί συγκρισιμη διαφορά σε αυτό το μέγεθος.

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου αυτόματα για ό,τι νέο δημοσιεύεται!

Η ιστοσελίδα memetro.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα